Ви тут:
Оголошення Полтавщина Суспільство 

Кабмін запровадив новий механізм забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації

Новий механізм забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації визначений постановою Кабінетом Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 14 березня 2018 року №238, яка набрала чинності 07.04.2018.

Для взяття на облік на забезпечення засобами реабілітації особи з інвалідністю, законні представники дітей з інвалідністю та інші окремі категорії населення звертаються до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації чи фактичного проживання. Про це повідомила директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації Людмила Корнієнко.

Підставою для взяття на облік на забезпечення засобом реабілітації є:

для осіб з інвалідністю — індивідуальна програма реабілітації, яка визначається медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) (для осіб з інвалідністю, група яких установлена до 1 січня 2007 р. як безстрокова або строк дії якої не закінчився, медичні показання можуть також визначатися згідно висновку лікарсько-консультативної комісії (ЛКК));

для дітей з інвалідністю — висновок ЛКК лікувально-профілактичних закладів;

для постраждалих внаслідок антитерористичної операції, яким не встановлено інвалідність, — рішення військово-лікарської комісії (ВЛК) чи висновок ЛКК.

Для забезпечення кріслами колісними з електроприводом до управління соціального захисту населення подається медичний висновок МСЕК.

Важливо зазначити, що підбір засобів реабілітації проводиться індивідуально для кожної особи з інвалідністю за допомогою електронного каталогу. Каталог дозволяє з урахуванням потреб особи, її параметрів та ступеню обмеження обрати перелік засобів, які максимально будуть відповідати її потребам.

Електронний каталог засобів реабілітації розміщено на веб-сайті Міністерства соціальної політики.

Вказаною вище постановою чітко визначені терміни замовлення та поставки засобів реабілітації. Зокрема, після обрання особою з інвалідністю підприємства на забезпечення засобам реабілітації, підприємству визначено 20 днів для надання згоди чи відмови. Надалі визначений 40-денний термін, який дається підприємству на виготовлення та поставку засобу реабілітації.

Крім того, вперше запроваджено альтернативний спосіб забезпечення засобами реабілітації. Тобто особа з інвалідністю може самостійно придбати необхідний засіб реабілітації, надати до управління соціального захисту населення фіскальний чек з відповідною заявою, управлінням буде проведено нарахування і виплата компенсації.

До технічних та інших засобів реабілітації за які, у разі бажання, може виплачуватись компенсація належать:

– допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

– спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;

– протези молочної залози, спеціальні ліфи для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;

– друге крісло колісне. Розмір компенсації по кожному виробу буде встановлюватися щорічно Мінсоцполітики.

 

Перейти до вмісту