Ви тут:
Анонс Суспільство Україна 

17 травня відбудеться телевізійна прем’єра документального фільму Тараса Томенка «Будинок “Слово” »

17 травня на каналі «Україна» відбудеться телевізійна прем’єра документального фільму Тараса Томенка «Будинок “Слово” ».

Стрічка присвячена трагічній долі української інтелігенції 30-х років минулого століття. В ній розповідається про один з найбільших злочинів радянської влади – знищення потужного мистецького руху, що виник у 20-30-х роках у Харкові. Одна з головних сюжетних ліній фільму присвячена трагічній долі Миколи Хвильового, який, усвідомлюючи що влада починає системне знищення української інтелігенції, вчинив самогубство. 13 травня виповнилося 85 років з дня цієї трагічної події. У супутніх сюжетних лініях творці фільму пропонують глядачам поглянути під незвичним кутом на долі класиків української літератури Миколи Куліша, Павла Тичини, Володимира Сосюри, Остапа Вишні, Леся Курбаса, Михайла Ялового, Івана Багряного та інших.

У роботі над фільмом автори «Будинку «Слово» використовували лише документальні матеріали, фотографії та кінозйомку, яку вдалося дістати з архівів СБУ, інститутів та університетів, недоступну раніше для широкого глядача.

В ефірі каналу «Україна» документальний фільм «Будинок «Слово»» вийде в четвер, 17 травня о 24:00.

Нагадаємо, документальний фільм «Будинок «Слово»» отримав нагороду Національної кінопремії «Золота Дзиґа» в номінації найкращий документальний фільм.

«Ми не вірили в перемогу, адже була дуже сильна конкуренція. Наш фільм специфічний: він без жодної живої людини в кадрі, побудований на архівах. З такою матерією важко було працювати, але попри все це ми працювали з живим словом розстріляних письменників, із тим духом, який вони залишили в цьому слові. Завдяки цій енергії і склалася наша картина, ми розповіли про ціле покоління втраченої культури», – ділиться режисер Тарас Томенко.

Фільм було створено компанією Fresh Production Group за підтримки Держкіно України.

Дистриб’ютором в Україні стала компанія «Артхаус Трафік». Генеральний медіа партнер – канал «Україна»

За підтримки: Міністерство інформаційної політики України, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, Міністерства культури України та Міністерства освіти і науки України.

Перейти до вмісту