Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Юрист системи БВПД виграв ще одну справу в суді на користь котелевця

У грудні 2017 року до Котелевського бюро правової допомоги звернувся громадянин Н. з питанням стосовно встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

За результатами розгляду письмового звернення громадянина Н. про надання йому безоплатної вторинної правової допомоги з вищезазначеного питання, наказом директора Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги уповноважено начальника Котелевського бюро правової допомоги Ольгу Саєнко на здійснення представництва інтересів особи в суді.

Клієнт повідомив, що є власником земельної ділянки, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розміщена на території Котелевської селищної ради, що підтверджується відповідним державним актом на право приватної власності на землю, в якому допущена помилка в його імені. Все це позбавляло громадянина можливості провести державну реєстрацію права власності земельної ділянки та реєстрацію оренди земельної ділянки.

Працівник бюро, представляючи інтереси клієнта, звернувся до відповідної селищної ради для вирішення питання в досудовому порядку, на що отримав обґрунтовану відмову. Також отримано архівні витяги, що підтверджують факт видачі державного акту на право приватної власності на землю при розпаюванні КСП, копії документів щодо договірних відносин з сільськогосподарським кооперативом щодо оренди земельної ділянки, які виникли з моменту розпаювання земель, копії документів, що підтверджують членство клієнта.

Оскільки факт належності правовстановлюючого документа на земельну ділянку надасть в подальшому можливість громадянину вільно володіти, користуватися та розпоряджатися належним нерухомим майном, то йому фахівцем системи БВПД було підготовлено та подано заяву до Котелевського районного суду Полтавської області.

Відповідно пункту 6 частини 1 статті 315 Цивільно-процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до пункту 1 постанови Пленуму Верховного суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов’язується з наступним вирішенням спору про право.

Рішенням Котелевського районного суду Полтавської області заявлені вимоги громадянина Н. задоволено повністю.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу  громадяни можуть звернувшись до  Котелевського бюро правової допомоги за адресою: селище Котельва, вулиця Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 22-9-12.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 звінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).

Перший полтавський місцевий центр з надання БВПД

Перейти до вмісту