Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Вчителі Полтавщини обговорювали, як вивчати твори Олеся Гончара в школі

В рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Феномен Олеся Гончара в духовному просторі українства» на базі Полтавського Національного педагогічного університету ім. Короленка відбувся «круглий стіл» на тему: «Творчість Олеся Гончара в контексті сучасної шкільної літературної освіти». Вчителі української мови та літератури з області обмінялися думками щодо методики вивчення творчості відомого письменника та проблематики його творів.

«Вже і біографію треба подавати по-іншому, не зациклюватись на хронологічних таблицях, які відходять у минуле, використовувати різні технічні засоби, щоб подати цікаві факти, – розповіла координатор заходу Ольга Коваленко, – Проблематику творів треба проектувати на сьогодення. Говорили про ту ж «Бригантину» – сучасні діти сприймають твір уже по-іншому, хоча проблеми там змальовуються вічні. А як їх вирішувати – вже учні мають висловити свою думку, це життєві компетентності, як виживати у цьому непростому світі».

Заступник директора Кобеляцької ЗОШ №2 Наталія Чуніхіна розповіла про створення шкільної кімнати-музею Гончара. Чимало експонатів до неї передала дружина письменника Валентина Данилівна. Зараз музей має 6 експозиційних розділів, де представлені особисті речі, книги, листи тощо. Тож усі охочі можуть відвідати його з екскурсією і таким чином краще збагнути письменника.

Вчителі обговорювали й можливості позакласного читання, використання різних методик, щоб заінтригувати, зацікавити учнів, котрі, на жаль, сьогодні мало читають. Адже зараз до шкільної програми включені тільки фрагменти творів О. Гончара.

Перейти до вмісту