Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

В одному з дитячих садочків Полтавщини спалах небезпечної інфекції: постраждали 8 дітей

25 квітня у селі Білики Миргородського району, в дошкільному навчально-виховному комплексі «Пролісок», виник спалах ротавірусної інфекції.

Про це повідомляє Управління з питань цивільного захисту Полтавської ОДА.

Захворіли 8 дітей віком від 2,5 до 5 років. Шестеро з них у  задовільному стані, двоє – у стані середньої важкості. Малечі встановили попередній діагноз: ротавірусна інфекція.

Епідеміологічне розслідування даного спалаху розпочато того ж дня. З’ясовуються ймовірні джерела та шляхи передачі інфекції, для чого відібрані проби на мікробіологічні дослідження з об’єктів зовнішнього середовища та води в домашніх осередках. Проводяться інші епідеміологічні заходи. Розслідування продовжується.

Довідково: Ротавірусна інфекція (синоніми Ротавірусний гастроентерит, шлунковий грип, кишковий грип) – одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є Ротавірус людини з роду Rotavirus. У перебігу хвороби виділяють інкубаційний період тривалістю до 5 діб, гострий період тривалістю 3-7 доби і період відновлення (4-5 доби). Початок захворювання звичайно гостре, характеризується різким підвищенням температури, блювотою, болями і бурчанням в животі, можливий розвиток діареї. Характер стільця допомагає діагностувати ротавірусну інфекцію. У перший день хвороби стілець рідкий жовтого кольору, в наступні дні стілець стає сіро-жовтим глиноподібної консистенції. Крім кишкових проявів захворювання, хворих турбують нежить, першіння та біль у горлі, кашель. Вищеописані симптоми більше характерні для дітей. У дорослих симптоми ротавірусу часто схожі на звичайний розлад травлення. Можливе зниження апетиту, рідкий стілець, підвищення температури тіла, які зберігаються протягом короткого часу. Найчастіше ротавірусна інфекція у дорослих протікає безсимптомно, проте, вони є заразними для оточуючих. 

Перейти до вмісту