Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна та Хорватія започатковують співпрацю у сфері енергоефективності та «чистої» енергетики

Таких домовленостей досягнуто на Першому засіданні Спільної українсько-хорватської комісії з питань економічного співробітництва, що відбулося під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе (https://www.facebook.com/ivanna.klympushtsintsadze) та Віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки, малого і середнього підприємництва та ремесел Хорватії Мартіни Далич (https://www.facebook.com/martina.dalic.3).

У рамках засідання Голова Держенергоефективності Сергій Савчук підписав Меморандум про співпрацю у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива між Держенергоефективності та Міністерством охорони довкілля та енергетики Хорватії (http://www.mzoip.hr).

Презентуючи інвестиційний потенціал та напрацювання України, С.Савчук запевнив, що співпраця двох країн у зазначених сферах може бути взаємовигідною.

«Ми цінуємо можливість залучити кращий досвід Хорватії, яка вже у 2016 р. досягла майже 30% «чистої» енергії у кінцевому енергоспоживанні. Зокрема, близько 60% електроенергії у 2016 р. вироблено з відновлюваних джерел», – підкреслив Голова.

Водночас, Україна нарощує темпи розвитку «чистої» енергетики, запровадивши стимули для інвесторів та готуючи нові законодавчі ініціативи щодо:

  • розвитку ринку твердого та рідкого біопалива;

  • використання енергії з відходів;

  • виробництва біогазу;

  • стимулювання підприємств до енергоефективності та переходу на відновлювані джерела енергії.

Для досягнення цілі України щодо 25% «чистої» енергії у загальному первинному енергопостачанні у 2035 р. потрібно до 30 млрд євро інвестицій. Тож, Україна може бути перспективною платформою для впровадження спільних із хорватськими партнерами «зелених» проектів.

У рамках підписаного Меморандуму планується:

  • обмін досвідом щодо державних стратегій підтримки розвитку зазначених сфер, а також механізмів стимулювання впровадження проектів;

  • сприяння у підготовці та реалізації спільних інвестиційних проектів у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Перейти до вмісту