Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Україна розробляє проект місячної промислово-дослідної станції

За проектом Європейського космічного агентства перша база, населена людьми, має з’явитися на Місяці у 30-х роках нашого століття. Можливо, їхніми сусідами будуть українці, бо саме КБ «Південне» працює над проектом постійної бази на поверхні земного супутника. Про це пише  Tokar.ua.

фото Tokar.ua

Як зазначають у самому Бюро, пріоритетним напрямом подальшого розвитку земної цивілізації є використання космічного простору для задоволення потреб людства в ресурсах.

На цей час провідні космічні держави повернулися до ідеї освоєння Місяця. Будучи найближчим до Землі небесним тілом, Місяць розглядають як складову частину майбутньої космічної інфраструктури Сонячної системи.

Місячна база, ресурси якої забезпечать розвиток космічної діяльності людства в близькому і далекому космосі, – це один з найбільш глобальних, дорогих, науко- і трудомістких проектів, який треба буде реалізувати людству у найближчому майбутньому. Провідні космічні держави, такі як США, Європа, Японія, Китай і Росія, вже розпочали роботи з проектування та створення складових частин місячної бази.

Так само ДП «КБ «Південне» провело роботи з концептуального проектування місячної промислово-дослідної бази. У рамках концептуального проекту було сформовано її вигляд, попередньо визначено конфігурацію й інфраструктуру на різних етапах функціонування, строки реалізації проекту, а також основні технічні характеристики систем, що розроблюють, таких як космічна транспортна система для доставлення екіпажу і вантажів на поверхню Місяця та повернення на Землю, типові конструкції місячних модулів, засоби пересування по поверхні Місяця тощо.

За версією КБ «Південне», при створенні такої бази планується пройти 5 етапів: попередній, мінімальної конфігурації, розширення бази до її робочого об’єму, створення систем автономного життєвого самозабезпечення персоналу на ній і переходу до постійно діючого об’єкту на супутнику нашої планети.

Попередній етап, за словами Геннадія Осинового, начальника проектного відділу «Південного» з розробки спеціальних ракетно-космічних систем, вже проводиться фахівцями як самого КБ, так і його партнерами з інших країн. Ведеться картографування видимої поверхні Місяця для вибору місця розташування майбутньої бази.

Паралельно в КБ «Південне» ведеться розробка важкої рекет-носія «Криптон» для цієї місячної програми, а також розгінного і посадкового місячних модулів, здатних доставити на місяць 4 космонавтів, місячної орбітальної станції, модулів для створення самої бази, енергетичної установки для харчування бази і так званого місячного «Ровера», на якому космонавти зможуть пересуватись по поверхні супутника Землі.

Концепція бази на сайті ДП КБ “Південне”.

Перейти до вмісту