Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві вшанували першого українського космонавта Павла Поповича

До Міжнародного дня польоту людини в космос у Полтавському музеї авіації і космонавтики відкрили виставку, присвячену першому українцеві, який бачив Землю з висоти космічного польоту – Павлу Поповичу.

Свій перший політ він здійснив з 12 по 15 серпня 1962 року на космічному кораблі «Восток-4» разом з Андріяном Ніколаєвим, який летів на КК «Восток-3». Це був перший у світі груповий політ двох космічних кораблів, під час якого провели перші експерименти з радіозв’язку між екіпажами кораблів у космосі. Тоді ж Ніколаєв запропонував Поповичу заспівати по радіо якусь пісню. Так завдяки йому українська «Дивлюсь я на небо…» стала першою піснею в світі, яка пролунала з космосу.

Директор Полтавського музею авіації та космонавтики Андрій Пушкарєв та завідувач сектору закладу Марина Опара розповіли відвідувачам про життєвий шлях Павла Поповича та познайомили з експонатами виставки. Вперше в музеї демонструється парадний кітель космонавта. Також у постійно діючій експозиції представлені дарунки Павла Поповича – повітряний насос, регенеративний патрон і пристрій для збирання вологи в кабіні космічного корабля. Фотовиставка присвячена підготовці до польоту, громадській діяльності Павла Поповича, його дозвіллю та приїзду до Полтави ( у 1963 році йому було присвоєне звання почесного громадянина міста).

Виставка триватиме до 26 квітня.

Перейти до вмісту