Ви тут:
Суспільство 

У християн східного обряду розпочався Страсний тиждень

Страсним тижнем називається останній тиждень перед Пасхою. Таку назву має тому, що він присвячений споминам про останні дні земного життя Спасителя: Його страждання, хресну смерть і погребіння. За величчю згадуваних подій усі дні Страсного тижня називаються Великими.

У Великий понеділок на відправі згадується чудо із засохлою смоковницею. Ця історія засвідчує, що віра має величезну силу і здатна творити чудеса.

Великий вівторок. Під час богослужіння читають останні бесіди з учнями та притчі Ісуса Христа.

Велика середа. Згадують блудницю, що розкаялася. Підкреслюється різниця між врятованою грішною жінкою та Іудою, обраним апостолом, що зраджує Христа.

Служба Великого (Чистого) четверга присвячена споминам про омовіння Ісусом Христом ніг учням, Тайну вечерю і встановлення на ній Таїнства Євхаристії (причастя), молитву в Гефсиманському саду і зраду Його Іудою.

Служба Великої п’ятниці присвячена спомину про хресні страждання Спасителя, Його смерть і погребіння. На ранній (яка служиться ввечері у Великий четвер) посеред храму читаються дванадцять Євангельських читань, де розповідається про страждання Спасителя. Під час читання Євангелія віруючі стоять із запаленими свічками, показуючи цим, що слава і велич не покинули Господа і під час Його страждань, а з іншого боку – гарячу любов до Спасителя. У Велику п’ятницю літургію не звершують. О 3-й годині дня відправляється вечірня. Священнослужителі виносять Плащаницю з вівтаря на середину храму, і вони та всі віруючі поклоняються Плащаниці та цілують рани зображеного на ній Господа.

Літургія у Велику суботу буває пізніше, ніж у всі дні року, і з’єднується з вечірнею.


Перейти до вмісту