Ви тут:
PROвсе Суспільство традиції 

Страсна п’ятниця: що можна і не можна робити в цей день – традиції та звичаї українців

Страсна п’ятниця – найстрогіший день Страсного тижня.

Що не можна робити у страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю слід повністю відмовитися від їжі. Лише ввечері можна з’їсти хліба та попити води, повідомляє 24 канал.

Також потрібно уникати веселощів та різних розваг.

Хто в Страсну п’ятницю сміється, той весь рік плакатиме,
– каже народна приказка.

У цей день не можна виконувати хатню роботу: ні шити, ні різати, ні прибирати. Слід завершити усе прибирання у Чистий четвер.

Не можна працювати і на землі. Українці вірили, що якщо посіяти чи посадити щось в цей день, то врожаю не буде.

За повір’ям, у страсну п’ятницю треба відмовитися від стрижки та фарбування волосся чи будь-яких інших косметичних процедур.

Що можна робити у Страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю християнам варто відвідати богослужіння та помолитися.

Наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння 12 запалених свічок і розставити їх у будинку, то це обов’язково принесе у дім благополуччя та удачу на наступний рік.

Хоч у Страсну п’ятницю працювати не можна, але дозволено випікати паски.

У народі кажуть, що випічка, приготована у Велику п’ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також матиме цілющу силу.

Також є народне повір’я для мам – в цей день можна відлучити дитину від грудного вигодовування – такий малюк має бути здоровий та сильний.

Піст у Страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю віруючі повністю утримуються від вживання їжі, духовно і фізично готують себе до Великодня. Можна дозволити собі трохи хліба з холодною водою. Однак це має відбуватися ввечері – після того, як відбудеться винос Плащаниці.

Прикмети у Страсну п’ятницю

В давнину вважали, що якщо в це день небо зоряне – буде хороший урожай зернових, якщо весь день хмарно, “хліб буде з бур’яном”, тобто буде неврожай.

В Страсну п’ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що хтось плюне на землю – від того на весь рік всі святі відвернуться.

Прати у Велику п’ятницю не можна. Існує повір’я, що якщо у цей день випрати білизну і вивісити її сушитися, то на ньому з’являться сліди крові.

Людина, яка повністю утримується від їжі і води весь цей день, буде знати за три дні час своєї смерті.

Перейти до вмісту