Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Прийняття на роботу та припинення трудових відносин з неповнолітніми, – роз’яснення Держпраці

Пунктом 5 ч.1 ст. 24 КЗпП України встановлено, що з неповнолітніми працівниками трудові договори обов’язково укладаються в письмовій формі.

Також обов’язковою умовою прийняття на роботу неповнолітніх є те, що неповнолітніх працівників повинні приймати на роботу лише після попереднього медичного огляду (ст. 191 КЗпП України). Відповідно до ст. 169 КЗпП України організовувати та фінансувати попередній (під час прийняття на роботу) та періодичні обов’язкові медичні огляди неповнолітніх працівників повинен роботодавець.

Додатковою умовою для підприємства є те, що згідно зі ст. 189 КЗпП України роботодавці, в яких працюють неповнолітні, повинні вести спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати народження. Це передбачено для того, щоб визначити коло працівників, які мають право на пільги, встановлені законодавством для неповнолітніх, та контролювати терміни користування такими пільгами. Також слід враховувати, що для неповнолітніх працівників заборонено встановлювати випробування при прийнятті на роботу (ч. 3 ст. 26 КЗпП України).

Звільнення неповнолітніх працівників з ініціативи роботодавця згідно зі статтею 198 КЗпП України допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) комісії у справах неповнолітніх. Наслідком звільнення без такого погодження (воно має кваліфікуватися як звільнення без законних підстав) буде поновлення на роботі неповнолітнього працівника з оплатою йому вимушеного прогулу.

Крім цього, звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1,2 і 6 статті 40 КЗпП (тобто у разі змін в організації виробництва і праці, виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації працівника або стану здоров′я, які перешкоджають продовженню цієї роботи, поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу), проводиться лише у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування.

Відповідно до чинного законодавства розірвати трудовий договір з працівником, який ще не досяг 18 років, можна не лише з ініціативи роботодавця та самого неповнолітнього працівника, а й з ініціативи батька чи матері (усиновлювача чи піклувальника), а також державних органів і службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю (ст. 199 КЗпП України). Цей варіант припинення трудових відносин з неповнолітніми можливий лише у разі, коли подальше виконання трудового договору загрожує його здоров′ю або порушує його законні інтереси.                       

              

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Братусь Лариса Олексіївна.

Перейти до вмісту