Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Новий туристичний маршрут: у Полтаві відкрили міні-скульптуру Енея (ФОТО)

В обласному центрі зʼявився новий туристичний обʼєкт: на будинку ЦУМу з боку вулиці Котляревського відкрили міні-скульптуру Енея, літературного героя поеми «Енеїда».

Виготовленням займалися скульптор з Ужгорода Михайло Колодько у співавторстві з відомим художником-мультиплікатором Едуардом Киричем, який свого часу «малював» знаменитих «Козаків» та «Енеїду». Саме мультиплікаційний образ Енея на кораблі і втілили у міні-скульптурі.

Ініціатори проекту Вадим Ямщиков та Артур Кобзар закликали присутніх не сподіватися тільки на владу, а самим обʼєднуватися і робити місто кращим і привабливішим.

«Символічно, що памʼятник автору «Енеїди» Котляревському встановили народним коштом. І зараз люди самі підтримали ініціативу і збирали гроші на скульптуру Енея», – зазначив Вадим Ямщиков.

Він розповів, що за 2 місяці на інтернет-ресурсі «ЗМІСТ» вдалося зібрати 19800 грн. Скульптуру з бронзи відлили в Будапешті, бо в Україні технічно важко виготовити такі маленькі деталі.

Право відкрити новий арт-обʼєкт надали Едуардові Киричу, який з такої нагоди завітав до Полтави.

«Щасливий, що Еней втілився ще й монументально, його можна буде побачити не тільки в мультфільмі», – зізнався він.

Учасників заходу привітала директор Депатраменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

«Дякуємо молодій ініціативній команді, яка небайдужа до того, як виглядає наше місто на туристичній мапі. Ця скульптура принесе новий туристичний маршрут у нашому місті напередодні ювілею Котляревського. Все, що ми хочемо — можемо зробити, аби для цього був внутрішній посил».

Під скульптурою розмістили інформаційну табличку і монетку з тризубом із написом «на фарт», яку, за задумом, треба потерти, щоб привернути удачу.

Артисти Полтавського обласного академічного театру ляльок показали присутнім фрагмент вистави «Енеїда», а потім усі охочі могли сфотографуватися із автором поеми біля тематичного банера.

Перейти до вмісту