Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

#НеМовчи: Взаємодія поліції та громади для зменшення рівня проявів насильства в сім’ї

У суспільстві існує потреба у вдосконаленні інструменту протидії домашньому насильству, тому важливо вдосконалити професійні навички поліцейського заради швидкого виявлення та правильного реагування на випадки домашнього насильства. Сьогодні про це розповіли під час прес-конференції ГУНП в Полтавській області та БО “Світло надії”.

Патрульна поліція Полтавщині спільно з БО “світло надії” провели низку тренінгів. Поліцейські отримають інформаційні листівки з контактами служб допомоги, щоб залишати їх потерпілим від домашнього насильства та м’які іграшки, які даруватимуть дітям, під час прибуття на виклики.

“З початку року на облік поставлено 735 людей, які вчинили насильство в сім’ї. Поліцейські склали 610 адміністративних протоколів за ознаками ст.173 КупАП (вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису)”, – розповів начальник ГУНП в Полтавській області Андрій Замахін.

В Україні ввели кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Порушникам закону загрожує покарання у вигляді 150 — 240 годин громадських робіт, арешту до 6 місяців або обмеження волі до 5 років.

“Разом ми прагнемо досягти високого рівня довіри, щоб люди без остраху звертались до поліції та отримували якісну допомогу. Люди, які страждають від насильства можуть звертатись до поліції та розраховувати на підтримку. Наша організація допомагає підвищити та вдосконалити рівень знань поліцейських” – повідомила представник БО “Світло надії” Вікторія Лоза.

У Полтаві працює Центр для жінок, які опинились в складних життєвих обставинах, у яких вони отримують допомогу та підтримку від соціальних працівників та психологів. У цей Центр патрульні й привозять постраждалих.

У Полтаві стартує інформаційна кампанія, частиною якої стане презентація соціального ролику “Не мовчи. Зупини насильство” та мотопробіг за участі Moto Racers Poltava.

Велопробіг відбудеться 28 квітня о 14:00 на Соборній площі (біля Білої Альтанки).

Для швидкого реагування, особливо на виклики щодо домашнього насильства, на Полтавщині планують створити 8 поліцейських станців та почали впроваджувати проект “Сусідська варта”.

“В Україні, і на Полтавщині наші експерти надають стратегічні консультації і практичну підтримку заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини.  Метою Консультативної місії Європейського Союзу є допомога державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки”, – розповів старший радник із питань загальної правоохоронної діяльності Бернд Рейманн.

Також представники КМЄС вивчають позитивні зрушення та перепони у діяльності сучасної поліції.
Іноземна делегація перебуватиме у Полтаві до червня цього року.

Перейти до вмісту