Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

На Шишаччині встановили високоточне обладнання для діагностування гіпертонії

Аби отримати якісне обстеження та діагностику при гіпертонічній хворобі, раніше жителям Шишаччини доводилося їхати до обласної клінічної лікарні або приватних медичних закладів. Однак зараз, стверджують лікарі районного Центру первинної медико-санаторної допомоги, пацієнти можуть отримати всі необхідні послуги на місцях – у Центрі ПМСД або ж сімейних амбулаторіях.

Шишацький Центр первинної медико-санаторної допомоги та 8 амбулаторій на території району у ході реалізації спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» отримали сучасне обладнання для надання послуг хворим на гіпертонію. Лікарі Центру ПМСД говорять, що медичні заклади почали надавати послуги, які раніше були недоступні, а також підвищилася якість медичної допомоги.

Тепер у райцентрі можуть діагностувати гіпертонічну хворобу на ранніх її етапах та призначити ефективне лікування, розповідає головний лікар ЦПСМД Олександр Іващенко.

«На сьогоднішній день сімейний лікар діагностує гіпертонічну хворобу, це все підкріплено лабораторно, що дає змогу визначити адекватне лікування. Раніше, аж до минулого року, це здійснювалося тільки на рівні вторинної ланки, на рівні стаціонарного лікування. Людина лягала на 2-3 тижні в стаціонар, де робилися ті самі обстеження, де підбиралися препарати. Сьогодні ж людина може знаходитися вдома, отримує лікування. Вони з лікарем визначаються з періодичністю оглядів, періодичністю здачі аналізів. Також є щоденники вимірювання артеріального тиску, які видаємо хворим, які ставляться більш критично до свого здоров’я. Все іде на допомогу сімейному лікарю. Хворий сам удома чотири рази на день вимірює артеріальний тиск, заносить у щоденник, і через тиждень-два приходить до лікаря. А лікар відкриває і наглядно бачить. Відповідно, лікар може підібрати адекватну дозу ліків або відкоригувати її. По-перше, це надзвичайно зручно для хворого, бо йому не потрібно відриватися від дому, від роботи, перебувати цілодобово в стаціонарі. З іншого боку, це надзвичайно зручно для лікаря. Відповідно, це покращує якість лікування і якість обслуговування».

Нагадаємо, що відреставрований Центр ПМСД в Шишаках відкрили влітку минулого року. Зараз він оснащений дефібриляторами, ДМАТами – апаратами для добового моніторингу артеріального тиску – та обладнанням для лабораторної діагностики.

«Кожна амбулаторія, кожен сімейний лікар забезпечені ДМАТами. Це для реєстрації гіпертонічної хвороби, визначення її стадії і підбору адекватного лікування. Також діагностика гіпертонічної хвороби не може проходити без лабораторної діагностики. Тому закуплене найсучасніше обладнання – електронні аналізатори, які були постачалися до районної лікарні. Центральна районна лікарня здійснює діагностику, а сімейні лікарі, на основі отриманих даних, підбирають лікування. Амбулаторії забезпечені вакутейнерами – спеціальним обладнанням для забору венозної крові, які мінімізують контакт медичних працівників з нею».

Зазвичай, кажуть сімейні лікарі, протягом тижня таку послугу отримують 3-4 пацієнти, адже ДМАТ встановлюють пацієнту на одну добу. Це своєрідний тонометр, який одягають на руку хворому, і він автоматично проводить вимірювання.

Така діагностика допомагає максимально точно визначити рівень артеріального тиску в крові людини і його зміну протягом певного періоду часу. На основі результатів вимірювання лікар зможе визначити, у якому стані знаходиться серце і судини хворого.

Пацієнти такими змінами задоволені, адже раніше для проходження діагностики їх направляли до обласного центру. Однак погоджувалися їхати на обстеження до Полтави далеко не всі. Тепер таку послугу може отримати значно більший відсоток хворих. Однак поки про таку можливість знають ще не всі пацієнти з гіпертонічною хворобою, які стоять на обліку.

Також безпосередньо в Центрі ПМСД та кожній сімейній лабораторії пацієнти можуть здати кров на аналіз за допомогою вакутейнера. Щоправда, транспортування поки відбувається силами медичних працівників. Однак незабаром Шишаччина має отримати автомобіль для забору аналізів, який курсуватиме районом за визначеним графіком. Очікують також на поставку кардіографів та офтальмоскопів.

Закупівля обладнання відбувається в рамках проекту Світового банку та МОЗ, який діє з 2015 року. Субпроект, який реалізовується на Полтавщині, носить назву «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію». Його основна мета – контролювати рівень артеріального тиску в осіб віком від 40 до 60 років, виявляти всі випадки артеріальної гіпертензії на ранніх стадіях захворювання та проводити корекцію факторів ризику, здійснювати не медикаментозне та медикаментозне лікування. Для цього Світовим Банком передбачено 40 млн доларів.

Наталія Норіцина (Щербань), PR-менеджерка ГО «Полтавська платформа»

Матеріал підготовано в рамках проведення моніторингу виконання проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у Полтавській області.

Перейти до вмісту