Ви тут:
Аналітика Споживач Суспільство 

Затопили сусіди: що робити і як відшкодувати збитки

Практично всі жителі багатоповерхівок стикалися з такою неприємністю, як затоплення. Якщо питання з відшкодуванням збитків не вдасться вирішити мирно, доведеться звертатися до суду.


У затопленні квартири можуть бути винні або безпосередньо сусіди зверху (забули закрутити кран, ненадійно закріплений шланг пральної машини), або ж керуюча компанія, в обов’язки якої входить стежити за станом будинку і вчасно здійснювати ремонтні роботи.

АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ЗАТОПЛЕННІ

1. Подбайте про власну безпеку – варто знеструмити квартиру, щоб уникнути короткого замикання.

2. Зафіксуйте всі ушкодження у вашій квартирі (мокрі стіни і підлоги, шпалери, що роздулися, побутова техніка, що вийшла з ладу) за допомогою відеокамери або фотоапарата. Бажано, щоб на кадрах були дата і час зйомки.

3. Викликайте комісію з ЖЕКу або ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку). Запросіть в якості свідків сусідів і складіть Акт про затоплення. Простежте, щоб співробітник ЖЕКу або ОСББ зафіксував всі пошкодження і вніс в акт свої дані (ПІБ та посада), а також:

– дату і час події, імена і адреси учасників події;

– розміри пошкодженої площі і поверхні з точністю до 50 кв. см (настінні, підлогові і стельові покриття);

– перелік постраждалого від води майна;

– характер пошкоджень;

– причину, по якій сталося затоплення квартири;

– інформацію про місце в квартирі, де сталося протікання води;

– інформацію про власника приміщення, яке стало причиною затоплення (якщо це квартира, фіксується ПІБ власника, якщо горище – дані про ЖЕКу або ОСББ).

Складання акта повинно відбуватися в присутності власників потерпілого житла, а також винуватців затоплення. Кожна зі сторін може вносити свої зауваження, якщо вважає, що Акт заповнений некоректно. Документ повинен бути завірений підписами всіх осіб, що беруть участь в огляді приміщення, і відбитком печатки організації, що управляє.

Якщо винуватець затоплення не захотів бути присутнім при роботі комісії, це не є причиною для оскарження Акта в суді. Головне – повідомити винуватцеві про дату і час роботи комісії письмово (рекомендованим листом).

4. Якщо довелося викликати аварійну бригаду, то її співробітники повинні видати вам документ про роботи у вашій квартирі. Якщо довідку видавати відмовляються, запишіть номер бригади, яка фіксувала затоплення.

5. Через деякий час після затоплення викличте комісію з ЖЕКу повторно (деякі пошкодження проявляються не відразу), щоб визначити остаточний розмір збитку. Доцільно також викликати електрика, який зможе оцінити стан електропроводки. Електрик також повинен скласти відповідний акт.

6. Запросіть бригаду робітників, щоб скласти кошторис витрат для усунення наслідків затоплення. До речі, він може бути оскаржений відповідачем. Нерідко обидві сторони запрошують своїх експертів, щоб «поторгуватися» і прийти до єдиного рішення.

7. Після того як всі необхідні документи оформлені, подається судовий позов і очікується рішення суду.

ХТО МАЄ ОПЛАЧУВАТИ ЕКСПЕРТИЗУ?
Експертизу повинна оплатити та сторона, яка програла суд. Тобто ваші витрати будуть компенсовані тільки в тому випадку, якщо суд прийме рішення на вашу користь.

Перейти до вмісту