Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Вадим Чувпило: «Нині резерв дозволяє стовідсотково забезпечити учасників антитерористичної операції земельними ділянками сільськогосподарського призначення»

На сьогоднішній апаратній нараді в голови облдержадміністрації Валерія Головка обговорили три питання.

Начальник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило поінформував про стан забезпечення учасників АТО і членів сімей загиблих учасників АТО земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності на території області. Президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Олійник відзвітувався про роботу регіональної організації за минулий рік і розповів про плани на 2018-й. Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак повідомив про стан децентралізації заходів із надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

На початку наради Валерій Головко розповів про робочу поїздку до Німеччини минулого тижня:

– Дуже цікава й продуктивна поїздка, під час якої ми знайомилися з досвідом Німеччини щодо поводження з твердими побутовими відходами. У ній взяли участь голови об’єднаних територіальних громад, районних державних адміністрацій із тих територій, де відбуватиметься паспортизація полігонів по поводженню з твердими побутовими відходами. Ми подивилися, як це відбувається у містах, у райцентрах, форматі субрегіональних проектів у Німеччині. Нині маємо чітке розуміння, як потрібно нам, в Україні, звернути увагу на поводження з твердими побутовими відходами. Найближчим часом відпрацюємо з профільними відомствами тематичну дорожню карту у межах чинного законодавства і внесемо свої пропозиції щодо змін до законодавства, яке стимулюватиме й контролюватиме цю серйозну проблему, що наразі є в Україні. Знаємо, як вирішувати проблему поводження з твердими побутовими відходами в містах, селах, селищах, районах. Через тиждень-два тематична презентація відповідного структурного підрозділу ОДА буде підготована й представлена депутатському корпусу, громадськості, подана на узгодження з органами місцевого самоврядування. Нам потрібно запускати цей процес. Ми на початку шляху. Потрібно поставити для себе амбіційні цілі, щоб через певний час, як і Німеччина, відмовитися від збору сміття, передбачивши лише його переробку. Згодом, думаю, побачимо, як радикально зміниться позиція області, органів місцевого самоврядування до поводження з твердими побутовими відходами.

Під час наради Вадим Чувпило наголосив, що максимальне сприяння учасникам антитерористичної операції у реалізації їхніх конституційних прав на отримання земельних ділянок є пріоритетом у роботі як Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в цілому, так і Управління Держгеокадастру у Полтавській області зокрема.

– До управління було подано 15,5 тисячі заяв. Із них позитивно розглянуто, тобто прийняті накази про надання відповідного дозволу, 8686 на загальну площу 15 тисяч гектарів. Із-поміж них для ведення садівництва видано 907 наказів на площу 110 гектарів, переважно у Полтавському, Кременчуцькому районах, де розвинутий такий напрямок господарської діяльності. 7672 учасники бойових дій одержали накази на наділи для ведення особистого селянського господарства загальною площею 14,7 тисячі гектара. 6488 заяв розглянуто й надано відповіді-роз’яснення відповідно до вимог чинного законодавства. Головним управлінням Держгеокадастру у Полтавській області, починаючи з 2014 року, не прийнято жодного наказу про відмову учаснику бойових дій в отриманні земельної ділянки, – зазначив Вадим Чувпило. – Полтавщина нині посідає п’яте місце по забезпеченню учасників бойових дій земельними наділами порівняно з іншими регіонами нашої держави. П’яте місце визначено фактично за площею відведення земельних ділянок. Якщо говорити про відсоткове забезпечення, то Полтавщина одна з перших. Станом на 20 березня поточного року в області за пропозиціями структурних підрозділів Головного управління Держгеокадастру здійснюється резервування земельних ділянок. Близько двох тисяч гектарів земельних ділянок сільськогосподарського призначення перебувають у запасі, зарезервовані за учасниками АТО. Із початку 2017 року ми перейшли на інший формат роботи, запровадили персональне резервування. Тобто коли учасник бойових дій звертається, то до моменту одержання ним земельної ділянки остання чи дозвіл на неї не може надаватися іншій особі. Нині резерв дозволяє стовідсотково забезпечити учасників антитерористичної операції земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

Вадим Чувпило наголосив на необхідності особистої участі учасників бойових дій в отриманні земельних ділянок чи їхніх близьких родичів, яким надаються відповідні доручення.

– Полтавщина – область, яка максимально забезпечує земельними наділами учасників АТО, займає п’яту позначку в загальноукраїнському рейтингу. Але це мене не задовольняє. Можемо створити загальний реєстр забезпеченості учасників АТО земельними ділянками. Думаю, що це буде дієвий крок, який дасть нам змогу прозоро подивитися на стан справ у цій сфері, вирішити конфлікти, – додав Валерій Головко.

Володимир Олійник поінформував учасників наради про особливості й перспективи роботи Полтавської торгово-промислової палати. Валерій Головко запропонував просувати продукцію Полтавщини, яка не поступається якістю іноземній, на закордонні ринки.

Віктор Лисак, розповідаючи про стан децентралізації заходів із надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД, наголосив, що організація надання медичної допомоги цій категорії пацієнтів змінилася у кращий бік.

– Якщо на початку роботи ми мали лише один центр СНІДу, то нині допомога значно розширена. Основним завданням створених відповідних закладів є досягнути комплексного підходу в лікуванні, діагностичному процесі, наблизити медичну допомогу, покращити її якість. Певні зрушення бачимо. Нині вагітні стовідсотково охоплені профілактикою вертикальних трансмісій. Це дало можливість знизити до нуля відсотків передачу вказаного захворювання від матері до дитини. Новонароджені стовідсотково забезпечені дитячими молочними сумішами за рахунок коштів обласного бюджету, – розповів Віктор Лисак.

За його словами, з 1987 року і донині в області було зареєстровано 6738 випадків ВІЛ-інфекції. Території з високим рівнем її поширення – Полтава, Пирятин, Диканський, Полтавський і Гребінківський райони. Щорічно зростає кількість пролікованих пацієнтів антиретровірусною терапією. Станом на перше березня поточного року нею охоплено 2406 осіб, із них 63 дитини.

– Намагаємося наблизити замісну підтримуючу терапію до місць проживання людей, які її потребують. Тринадцять сайтів антиретровірусної терапії є на теренах області, ще два мають бути створені у 2018 році. Важливим є виконувати стратегію програми Організації Об’єднаних Націй UNAIDS, яка прискорить заходи-відповіді на ВІЛ-інфекцію і СНІД. Важливо впроваджувати й інформаційні технології. Наше завдання – побудувати електронну систему епідемічно-клінічного моніторингу за ситуацією, що й робимо, – додав Віктор Лисак.

Із-поміж подальших кроків галузі для покращення епідситуації з ВІЛ/СНІДу в області директор Департаменту охорони здоров’я ОДА виокремив такі: підвищення якості надання медичних послуг ВІЛ-інфікованим хворим на всіх рівнях надання медичної допомоги, у межах реформування галузі зміцнити відповідне кадрове забезпечення кабінетів «Довіра» і соціальний супровід лікування, розширити доступ до обстеження на ВІЛ-інфекцію осіб із груп ризику й збільшити показник виявлення ВІЛ-інфекції на її початкових стадіях шляхом активного залучення до діагностики сімейних лікарів, забезпечити розширення маршруту виїздів мобільної амбулаторії із метою наближення медичних послуг за місцем проживання хворого, а також удосконалення й розширення функціонування «Єдиної електронної системи епідеміологічного та клінічного моніторингу поширення ВІЛ».

Валерій Головко нагадав учасникам наради, що з початку травня на Полтавщині починається реалізація ініціативи Президента України «Сільська медицина».

Читайте також: Віктор Лисак про зниження темпів поширення ВІЛ-інфекції, розширення доступу до консультування та стабілізацію епідситуації

Олександр Біленький: полтавців-учасниів АТО ми повинні забезпечити земельними ділянками першочергово

Перейти до вмісту