Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Українців запрошують у “Долину нарцисів”, яка радуватиме цвітінням рослин у квітні

Українців запрошують у “Долину нарцисів”, яка радуватиме цвітінням рослин у квітні

Карпатський біосферний заповідник належить до мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Він розкинувся на площі майже 54 тисяч гектарів. Це діброви, ліси і праліси, збережені від людського впливу у своїй первозданній красі. Тисячі видів тварин і рослин є жителями цього оазису природи східних та центральних Карпат. Це особливий мікроклімат з дуже рідкісними рослинами і старезними деревами, поміж яких бродять ведмеді, рисі, лісові коти. У складі заповідника – відомі всім Чорна гора і Мармарош, це Вулканічні Капати з альпійськими луками та десятками гірських річок.

Та справжньою перлиною заповідника є легендарна “Долина нарцисів”. Унікальний природний об’єкт, який не можна побачити більше ніде у світі. Щороку сюди з’їжджаються тисячі туристів з України та закордону. Щоб побачити диво цвітіння дуже красивої рідкісної квітки, занесеної до Червоної книги. Трапляється ця подія щороку і триває приблизно з кінця квітня до середини травня. Важливо не пропустити саме той час, коли квіти буяють у всій своїй красі.


Гірські квіти льодовикового періоду
У Долині нарцисів поширений вид дикий вузьколистий нарцис, він є підвидом поетичного нарциса (Narcissus poeticus). Насправді це високогірні рослини. Та, щоб побачити карпатську квіткову долину, не потрібно підніматися у гори. Вона знаходиться у доступному місці, на висоті всього 200 метрів над рівнем моря. Як трапилось, що високогірні квіти обрали собі долину? Вчені пояснюють, що під час Льодовикового періоду з гір почав сповзати величезний пласт землі разом із родючими породами. А коли зійшов лід, в долину почали стікати численні потоки води, які підживляли рослини. Тому гірським нарцисам і вдалося акліматизуватися в низовині.

А от схожі нарцисові масиви ростуть, наприклад, у Альпах, гірських районах Балканських країн та Румунії. Однак вони є значно меншими і шукати їх треба високо у горах (для порівняння, приблизна висота 2 тисячі метрів над рівнем моря). Тож природа щедро наділила Україну.

Холодний смуток отруйної краси
Всього в Долині нарцисів зростає понад 400 видiв рослин. Та найкрасивішою квіткою є саме нарцис. На превеликий жаль їхня популяція за останні роки почала зменшуватись. Доклались до того люди, які попри заборону зривали квіти, але головною причиною є зміна клімату і складу ґрунтів.

Загалом, існують десятки тисяч сортів декоративних нарцисів і всі вони є отруйними. Давні римляни вважали нарцис квіткою переможців, у грецькій культурі він символізував смуток і смерть. Білі пелюстки, гофрований привіночок з червоним краєм і струнке стебло з довгими вузькими листками – урочистість і водночас якийсь смуток краси цієї рослини люди помічали здавна. Отруйна квітка із дурманливим запахом зачаровує своєю холодною ніжністю. Описаний Овідієм у «Метаморфозах» міф про Нарциса, зробив її символом людської самозакоханості.

Карпатська легенда
Карпатська Долина нарцисів теж має свою легенду.

У князя, що мешкав у старому Хустському замку, була красуня-донька. Дівчину, яка от-от мала досягти повноліття, звали Руся. Коли День народження настав, батько влаштував великий бенкет, накликавши в замок знатних вельмож і городян. Гості принесли дорогі подарунки, та був серед них і особливий, який сподобався князівні найбільше. Велика красива ваза, на якій, наче живі, мерехтіли квіти граціозного білого нарциса. То був подарунок від гончара Іванка. Закохані таємно від всіх зустрічались мало не щодня. А місцем побачень була мальовнича долина біля високих гір.

Одного дня князь таки довідався про побачення Русі та Іванка. Розлючений, він вхопив подаровану вазу і жбурнув її до низу з гори. Дрібним дощем розсипалась ваза, розбита об камінь. А на ранок у долині під горою почали сходити білі квіти, схожі на зірки синього неба на фоні зелені трави.

Джерело: lovelylife.in.ua

Перейти до вмісту