Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

У Полтаві обговорили питання співпраці щодо реформи прокуратури в Україні

30 березня  у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбулася робоча зустріч керівників системи БПД області та представників консультативної місії Європейського Союзу (спеціаліста з питань реформи прокуратури Київського регіонального представництва консультативної місії Європейського Союзу Володимира Головатенка та експертів Харківського регіонального представництва консультативної місії Європейського Союзу, старшого радника з питань прокуратури, який також є діючим прокурором у Литві, Томаса Мескаускаса та спеціалістки з питань реформи прокуратури, яка є штатним працівником Генеральної прокуратури України Владислави Ірінєєвої.

Захід мав на меті налагодити комунікативні зв’язки між структурами та сприяти налагодженню ефективної співпраці щодо впровадження в державі якісних правових реформ. Темою зустрічі стало питання реалізації на Полтавщині другого етапу проекту «Інституційна реформа прокуратури».

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий поінформував гостей про структуру, специфіку діяльності системи безоплатної правової допомоги, розповів про особливості роботи адвокатів у системі, порядок розподілу доручень між ними, особливості їх звітування, оплати праці. Також очільник системи БПД області розповів про правопросвітницьку роботу фахівців Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги, повідомив про ефективну співпрацю з органами місцевого самоврядування, зокрема, щодо проведення спільних комунікативних заходів, розширення мережі мобільних та дистанційних пунктів доступу та проведення інформування громадян про свою діяльність шляхом роз’яснення норм чинного законодавства у ЗМІ.

Владислава Ірінєєва розповіла про основні етапи створення, Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні, яка офіційно розпочала роботу в Києві 1 грудня 2014 року після Революції Гідності та одержання відповідного запрошення від уряду України. 

«Наша команда складається з понад 260 українських і міжнародних фахівців, розташованих, в основному, у Києві, а також є представництва у Львові, Одесі та Харкові. Вони впроваджують мандат КМЄС згідно з трьома принципами: надання стратегічних консультацій щодо реформування сектору цивільної безпеки, розробки стратегій сектору цивільної безпеки; підтримка імплементації реформ шляхом надання практичних консультацій, тренінгів та впровадження проектів та співпраця та координація для забезпечення координації реформ між українськими та міжнародними партнерами», – повідомила вона.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Володимир Головатенко повідомив про участь адвокатів системи БПД у круглих столах з питань реформування правоохоронних органів в Україні. За його словами подібні заходи були проведені протягом минулого року у Хмельницькому, Вінниці, Миколаєві, Черкасах та Кропивницькому, за результатами яких було проведено круглий стіл у м. Києві за участю представників Генеральної прокуратури України, Національної поліції, поліцейського омбудсмена, народних депутатів України. Підготовлені учасниками круглого столу пропозиції щодо внесення змін до кримінального процесуального кодексу України були направлені до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України для підготовки відповідних законодавчих змін.

«Одним із пріоритетних завдань, які ми ставимо перед собою під час таких заходів – налагодження співпраці між слідчими, прокурорами, суддями та адвокатами під час кримінального процесу і виявлення проблемних питань у роботі та шляхів їх подолання», – констатував Володимир Головатенко.

Сторони дійшли домовленостей щодо консолідації зусиль задля проведення спільних заходів на правову тематику на Полтавщині.

Довідково. Місія надає підтримку державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом стратегічних консультацій і практичної підтримки заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини.  

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

 

Перейти до вмісту