Ви тут:
Полтавщина Р Суспільство 

У Полтаві нагородили переможців конкурсу «Погляд на місто – минуле, сьогодення, майбутнє»

У Полтаві нагородили переможців конкурсу «Погляд на місто – минуле, сьогодення, майбутнє»

Малюнок, вітражний розпис, гравюра – у таких техніках представили роботи юні художники на образотворчій виставці-конкурсі «Погляд на місто минуле, сьогодення, майбутнє». Всього експонують 55 робіт.  Вік учасників від 14 до 17 років.  Є група дітей віком від 6 до 10 років.

Днями у Полтаві в приміщенні ГО «Центр громадського моніторингу «Погляд» урочисто підбили підсумки конкурсу та нагородили переможців.

Творчі роботи учасників оцінювали в таких номінаціях: «Історичний спадок, який ми зберегли»; «Полтава сьогодні проблеми і перспективи»; «Полтава майбутня. Мікрорайон твоєї мрії».

У конкурсі взяли участь вихованці естетичних шкіл та гуртків міста. Тут представлені роботи учнів Полтавської міської школи мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Раїси Кириченко, Полтавського багатопрофільного ліцею 1, арт-студії “Художник” та інші.

Як зазначив керівник ГО «Погляд» Олександр Залужний, саме через творчість, організатори надали можливість молодим людям висловити власні думки.

«Молодь досить закрита у спілкуванні. Коли запитати в них про їхні думки, про суспільне життя, то досить рідко вони дають об’єктивні відповіді. А саме через творчість можна передати свої почуття. І я думаю, що через малюнок, діти та молоді люди показали, яким бачать наше місто. Наша організація досить молода. Ми почали свою роботу в грудні минулого року. За цей час зробили кілька соціологічних досліджень, а організація таких виставок це одна із форм роботи з молоддю», – сказав Олександр Залужний.

«Це молодіжний конкурс, організований з метою вивчення думки молоді про життя, навчання та відпочинок у Полтаві. Про те, чи комфортно тут жити, відпочивати, чи є певні недоліки», – розповіла керівник проекту Олеся Будяк.

Всі роботи учасників виконані професійно, говорить голова журі, Заслужений художник України Микола Підгорний. У роботах оцінювали, як художню майстерність, так ідейну.

«Це одна з виставок, де відбір вийшов таким чином, що ми не змогли відхилити якусь роботу. Це вперше у моїй практиці, що на виставку журі пропустило всі доробки», – сказав Микола Підгорний.

Артем Очнєв переміг у номінації «Полтава сьогодні проблеми і перспективи». Представив триптих занедбаних будівель. Роботи виконав в чорно-білих тонах.

«Цим кольором хотів зобразити настрій. Люблю працювати в такій техніці. Малюнками намагався привернути увагу людей до цих споруд», – розповів Артем.

У соцмережі Фейсбук створили віртуальну галерею робіт, представлених на виставці. Там всі охочі могли відати свої голоси за вподобану картину.

Приз глядацьких симпатій отримала Катерина Думановська. Сотнею лайків відзначили її роботу на якій зображена каплиця  Юрія Переможця.

«Гравюра це складний вид мистецтва. Спочатку малюнок треба вирізати на лінолеумі, потім перенести на папір, а вже далі розмалювати. Я витратила два тижні тільки на те, щоб вирізати картину», розповіла Катерина.

Серед перможців конкурсу – перше місце посіла Олена Загоруйко «Чарівні миті вечірньої Полтави», 2 – Катерина Бутенко «Дива на Монастирській горі», 3 – Катерина Говтвяниця «Далекий голос дзвенів із глибини».

У номінаціях перемогу розподілили наступним чином:

– «Історичний спадок, який ми зберегли» – Марія Зосіменко з роботою «Земне й небесне»;

– «Полтава сьогодні проблеми і перспективи» – Артем Очнєв та його триптих «Тиха краса історії», «Згубність прогресу», «Втрачене диво».

– «Полтава майбутня. Мікрорайон твоєї мрії» – Катерина Кушнірова з картиною «Чарівна Полтава- вічно молода».

Призи глядацьких симпатій:

100 лайків набрала робота Катерини Думановської «Каплиця Юрія Переможця». Трьома лайками поступилася картина Анни Цимбалюк «Задвірки старої Полтави». Робота Марії Гуми «Душа народу – головний спадок» набрала 60 відгуків, а картина «Архітектурна гордість Полтавщини» Єлезавети Куцат набрала 52 лайки.

Конкурсу ГО «Центр громадського моніторингу «Погляд» організувала вперше.

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту