Ви тут:
Медицина Суспільство 

Судинна “сіточка” на обличчі: особливості шкіри чи хвороба

Судинна “сіточка” на обличчі: особливості шкіри чи хвороба

Невеликі червоні “зірочки” або “сіточки” на шкірі обличчя – явище не рідкісне. У когось вони з’являються ситуативно і зникають, у когось не проходять ніколи. Найбільш схильні до “зірочок” люди з тонкою сухою шкірою, що працюють з високими температурами, а також курці і великі шанувальники алкоголю. Чому ж з’являється червона сіточка на обличчі і чи можна її позбутися?

Що таке купероз


Червона “сіточка” або “зірочки” на обличчі мають медичну назву “купероз”. Купероз – це далекий родич варикозу, судинне захворювання, обумовлене слабкістю стінок кровоносних судин і їх розтягуванням. Але, на відміну від щільних вен синюватого відтінку, капіляри тонші й прозоріші, а тому кров, що просвічується, дає явний червоний колір судинній сітці.

Причини куперозу
Існує ціла низка причин, які провокують розвиток судинної сіточки. Причому, від цього захворювання не застрахований ніхто, незалежно від статі, віку і способу життя. Найчастішими ендогенними (внутрішніми) причинами є:

спадкова схильність,
гормональні порушення,
порушення метаболізму,
гіпертонія та інші серцево-судинні захворювання,
хвороби ендокринної системи,
деякі захворювання травної системи,
брак кремнію в організмі,
зараження шкірним кліщем,
початкова стадія хвороби розацеа,
шкідливі звички (куріння і/або зловживання алкоголем).

Величезне значення в розвитку куперозу мають і зовнішні (екзогенні) фактори. До судинної сітки схильні люди, які проводять багато годин поспіль біля джерел високих температур: кухарі, працівники гарячих цехів тощо. Те ж стосується і любителів лазень і саун.

Деякі жінки дуже активно “працюють” зі шкірою на обличчі, застосовуючи агресивний пілінг, який травмує шкіру, провокуючи купероз. Також, різкі перепади температур, вплив сонячних променів і сильного вітру – все це сприяє стоншенню шкіри, через яку сильніше просвічуються кровоносні судини.

У будь-якому випадку, не можна залишати судинні зірочки без уваги, оскільки вони будуть прогресувати, і через якийсь час все обличчя вкриється некрасивою червоною сіткою. Але перш ніж щось робити, краще звернутися до терапевта, який допоможе визначити причину куперозу і призначить адекватне лікування.

Лікування судинної сіточки
Оскільки купероз – це дистонія кровоносних судин, то активні дії повинні бути спрямовані на відновлення їх тонусу. Ймовірно, що лікар призначить тонізуючий крем або мазь. Також обов’язкова вітаміно- і мінералотерапія, бажані м’які масажі для обличчя (не інтенсивні!).

Допоміжні методи лікування куперозу повинні бути спрямовані на заспокоювання і захист шкіри обличчя, загальну тонізацію організму, позбавлення від шкідливих звичок. При схильності до судинної сітки на обличчі рекомендується:

● не застосовувати грубі скраби для обличчя;

● уникати тривалого контакту з гарячим повітрям, сонячними променями, сильним вітром і морозом;

● не зловживати візитами в сауну;

● виключити нікотин і алкоголь;

● наповнити раціон вітамінами Р, К і С, а також кремнієм;

● зменшити споживання кави і чорного чаю;

● відмовитися від гострої їжі.

Джерело: nv.ua

Перейти до вмісту