Ви тут:
Культура Суспільство 

Сьогодні відзначають Всесвітній день письменника

Сьогодні відзначають Всесвітній день письменника

Повна назва цього свята – Всесвітній день миру для письменника. Його заснували за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, який проходив з 12 по 18 січня 1986 року.

Міжнародний ПЕН-клуб (International PEN Club) був заснований в Лондоні у 1921 році. Назва організації – абревіатура, утворена першими літерами англійських слів Poets – поети, Essayists – есеїсти, Novelists – романісти. Цікаво, що абревіатура в даному випадку збігається зі словом pen (в перекладі з англійської – ручка). Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став Джон Голсуорсі.

У 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, на той час ПЕН-центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах, в тому числі й в Україні. 

А чи відомі вам, наприклад, такі факти про письменників? Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем, Олександр Дюма-батько – 420 романів, Микола Гоголь працював над створенням “Мертвих душ” виключно стоячи, а Михайлові Булгаковузнадобилося 12 років на написання роману “Майстер і Маргарита”. Сьогодні в світі налічується близько 150-200 тисяч професійних письменників і пишуть вони більш ніж 150 мовами.

Вже з цих нечисленних фактів зрозуміло, що професія письменника нелегка, багатогранна і заслуговує глибокої поваги. Всесвітній день письменника відзначають не лише поети, прозаїки, памфлетисти, публіцисти,  фейлетоністи, есеїсти й інші майстри слова. Його по праву вважають своїм також журналісти, історики та блогери. В цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки з творів своїх колег.

Джерело:uamodna.com

Перейти до вмісту