Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Роз’яснення щодо утримання профспілкових внесків із заробітної плати

Роз’яснення щодо утримання профспілкових внесків із заробітної плати

Щодо утримання профспілкових внесків із заробітної плати надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Ольга Шувакіна.

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (надалі – Закон) членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.

Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами.

Згідно ст. 42 Закону роботодавець за письмовими заявами працівників, які є членами профспілки, зобов’язаний щомісяця і безоплатно утримувати із заробітної плати та перераховувати на рахунок профспілки відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування таких коштів.

Відповідно до Рекомендацій щодо порядку сплати та обліку членських профспілкових внесків, затверджених постановою Президії Федерації професійних спілок України № П-6-15 21.09.2006 р., безготівкова сплата щомісячних членських профспілкових внесків проводиться за письмовою заявою члена профспілки роботодавцю про їхнє утримання із заробітної плати в розмірах, визначених статутом профспілки, впродовж усього періоду роботи на підприємстві, в установі, організації. Ця заява зберігається в бухгалтерії роботодавця (копія заяви – в профкомі) впродовж усього періоду перебування працівника на обліку в первинній профспілковій організації цього підприємства та впродовж трьох років після вибуття з неї. Внески утримуються під час нарахування заробітної плати за місяць.

Перейти до вмісту