Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Завдяки адвокату системи БВПД суд задовольнив заяву про встановлення факту на тимчасово окупованій території України

Завдяки адвокату системи БВПД суд задовольнив заяву про встановлення факту на тимчасово окупованій території України

У грудні 2017 року до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка К., яка повідомила, що на тимчасово окупованій території в Луганській області померла її мати і для здійснення реєстрації смерті потрібно встановити факт смерті.

Щоб отримати свідоцтво про смерть матері громадянка К. звернулася до Подільського районного у м. Полтаві відділу Державної реєстрації актів цивільного стану, де їй відмовили, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати документ про смерть встановленої форми.

Працівники Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіли клієнтці, що у таких випадках слід звертатися до суду та захищати свої цивільні права та інтереси згідно з ч.1 ст.257-1 ЦПК України, нормами якої передбачено, що заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

На підставі письмового звернення громадянки К. було прийнято рішення про надання їй безоплатної вторинної правової допомоги, як особі, відповідної категорії, передбаченої статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Для надання безоплатної вторинної правової допомоги було призначено адвоката Матляка Олега Михайловича. Представник склав заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, яка була подана до Ленінського районного суду м. Полтави.

В судовому засіданні заявник К. та її представник заяву підтримали, просили суд вимоги, викладені в заяві, задовольнити.

Суд, заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, повно з’ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, проаналізувавши надані докази, заяву задовольнив.

12 грудня 2017 року рішенням Ленінського районного суду м. Полтави заяву громадянки К. було задоволено.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Першому полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22.

Перейти до вмісту