Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Воїни світла у наших серцях»: у Полтаві відбувся вечір-реквієм, присвячений Героям Небесної Сотні

«Воїни світла у наших серцях»: у Полтаві відбувся вечір-реквієм, присвячений Героям Небесної Сотні

«Воїни світла у наших серцях». Таку назву мав вечір-реквієм, присвячений Героям Небесної Сотні, який відбувся у літературній вітальні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Звучав вірш уродженки Великобагачанського району Полтавщини Тетяни Домашенко «Небесна сотня воїнів Майдану». До речі, саме завдяки цьому віршу полтавки у масовий обіг і увійшло словосполучення «Небесна сотня». Зворушливо з вуст ведучої заходу – завідувачки відділу соціокультурної діяльності Юлії Крамарєвої звучав уривок з дитячої книги Галини Кирпи «Мій тато став зіркою». Демонструвалася книжково-ілюстративна виставка «Освячені Господньою любов’ю ми є і будемо – бо вічно тут були!».

Про Героїв Небесної Сотні – полтавців розповіла науковий співробітник відділу новітньої історії Полтавського обласного краєзнавчого музею Олеся Васецька. Спогадами поділились засновник Полтавської сотні «Самооборони Майдану», депутат міськради Юліан Матвійчук і активний учасник Революції Гідності, член Президії Полтавської обласної ГО «Майдан», перший заступник голови Полтавського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» Олег Пустовгар.

«Майдан: усна історія»

Олег Пустовгар також підбив підсумки здійснення на Полтавщині всеукраїнського історико-просвітницького проекту Українського інституту національної пам’яті (УІНП) «Майдан: усна історія». Регіональними громадськими партнерами з його реалізації на Полтавщині стали обласне об’єднання товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та обласна суспільна телерадіокомпанія «Лтава». Протягом 2016 року її журналісти Сергій Блавацький і Олександр Бобошко спільно із волонтерами Полтавської «Просвіти» збирали відеоспогади від полтавських учасників Майдану. «Ми дійшли не тільки до вузького кола дослідників чи популяризаторів історії, але й охопили просвітницькою працею якнайширшу телерадіоаудиторію. Отож, найважливішим підсумком проекту вважаю створення та трансляцію на «Лтаві» тематичних телевізійних та радіопередач», – зазначив Пустовгар. Він сповістив, що протягом 2017 року за участю наших земляків, учасників та свідків подій листопада 2013-го — лютого 14-го на Полтавщині, які увійшли в історію як Революція Гідності у ефір вийшло близько двадцяти цікавих телепередач-спогадів проекту «Майдан: усна історія» , а радіослухачам запропонували 39 передач «Нова доба». «Кожен бажаючий може переглянути або прослухати ці спогади тоді, коли йому зручно, – повідомив учасникам вечора Олег Пустовгар, – аби зберегти пам’ять про ті революційні місяці «Просвіта» зініціювала оприлюднення цих передач на офіційному сайті «Лтави». http://www.ltava.poltava.ua/nova_doba/

http://www.ltava.poltava.ua/maidan/

За словами Олега Пустовгара, зібрані матеріали передано до архіву УІНП. На їх основі там створять онлайн-архів усіх записів очевидців, писатимуть наукові дослідження, оприлюднюють у ЗМІ, документалістиці тощо. А ще створюють книжкові збірки – у друкованому та електронному форматі. http://memory.gov.ua/ebook/maidan-vid-pershoi-osobi . По кілька примірників двох із них – «Майдан від першої особи. 45 історій Революції Гідності» та «Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах» http://memory.gov.ua/ebook/maidan-vid-pershoi-osobi-mistetstvo-na-barikadakh Олег Пустовгар подарував обласній бібліотеці та навчальним закладам, учні яких відвідали вечір-реквієм . За його словами, ця серія книг буде продовжена випуском про події Майдану в регіонах, зокрема й на Полтавщині, адже на основі записаних спогадів волонтери Полтавської «Просвіти» уклали для УІНП «Хроніку Революції Гідності на Полтавщині. Полтавський вимір».

Прес-центр Полтавського обласного товариства «Просвіта»

Перейти до вмісту