Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Військові частини Полтавщини торік отримали шефську допомогу близько 8,5 млн грн

Військові частини Полтавщини торік отримали шефську допомогу близько 8,5 млн грн

У Полтавській ОДА пройшло засідання Координаційної ради з питань організації шефства над військовими частинами. На ньому підбили підсумки надання допомоги Збройним Силам України за 2017 рік. Також обговорили Регламент Координаційної ради та план роботи на цей рік.

Відповідно до Указу Президента України «Про шефську допомогу військовим частинам Збройних сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України» для Полтавської області визначили підшефні військові частини. Вони знаходяться у Миргороді, Кременчуці, Полтаві та Глобиному, повідомляють у Полтавській ОДА.

Виконання Указу передбачає виділення коштів з обласного бюджету на забезпечення потреб військових частин. За 2017 рік надали посильну матеріальну допомогу та забезпечили культурні потреби військовослужбовців.

Мета: піднесення престижу військової служби, сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності держави, розв’язання соціально-побутових проблем військовослужбовців, задоволення їх культурних і духовних потреб, налагодження ефективного цивільно-військового співробітництва.

Полтавська облдержадміністрація — відповідальний виконавець Комплексної програми щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та оборонної роботи на 2016-2020 роки, — розповів Геннадій Безуглий начальник Відділу з питань запобігання та протидії корупції, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Полтавської ОДА.

Догмами програми передбачено фінансування з метою покращення оборонної роботи та здійснення заходів з територіальної оборони, забезпечення заходів з посилення ефективності охорони громадського порядку, профілактики правопорушень та злочинів, покращення оборонної роботи на регіональному рівні.

Загальна сума шефської допомоги Полтавської області військовим частинам за 2017 рік складає більше 8,5 млн грн. Шефська допомога області здійснюється на належному рівні. Проте не всі частини, визначені Указом Президента, отримують фінансування. Органи місцевого самоврядування та виконавчої влади можуть додатково укладати угоди, розробляти програми, здійснювати видатки на фінансування військових частин у межах дозволених сум. Для матеріально-технічного забезпечення, паливно-мастильних матеріалів чи надання транспортних послуг.

В області організована співпраця з підшефними військовими частинами шляхом збору відомостей. Також обговорюється формат роботи у вирішенні питань щодо подальших дій.

Основне фінансування надходить з Міністерства оборони і Національної гвардії з відповідного бюджету. Тому пропозиції від військових частин повинні бути реальними, бо ми тільки допомагаємо коштами, якщо їх не виділяють на щось необхідне. Облдержадміністрація не може фінансувати військові частини, тільки допомогти в окремих моментах, — наголосив заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Координаційна рада з питань організації шефства забезпечує координацію дій структурних підрозділів ОДА, РДА та органів місцевого самоврядування з питань, що пов’язані з наданням шефської допомоги військовим частинам.

Розроблений Регламент ради, який складається з кількох розділів: загальні положення, організація роботи та рішення Координаційної ради.

Члени Координаційної ради внесуть свої правки і пропозиції до Регламенту. Потім ми його затвердимо і будемо працювати. Тоді можна укладати угоди між військовими частинами і органами влади щодо роботи на 2018 рік у рамках здійснення заходів шефської допомоги військовим частинам, — поділився Олег Пругло.

Основні заходи Координаційної ради на 2018 рік:

1. Збір інформації від військових частин про розміри необхідної допомоги на 2018 рік.

2. Підготовка матеріалів обласної Комплексної програми щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та оборонної роботи на 2016-2020 роки та винесення їх на сесію облради.

3. Проведення засідань Координаційної ради з питань організації шефства над військовими частинами.

4. Координація дій структурних підрозділів ОДА, РДА, органів місцевого самоврядування з питань організації шефства на військовими частинами.

5. Залучення військовослужбовців до культурно-масових заходів.

6. Розгляд пропозицій військових частин щодо поліпшення шефської роботи, аналіз ефективності здійснення шефської допомоги протягом 2018 року. 

Перейти до вмісту