Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

Уряд прийняв Держстандарт початкової освіти, що визначає чому навчатимуть дітей у початковій школі

Уряд прийняв Держстандарт початкової освіти, що визначає чому навчатимуть дітей у початковій школі

Уряд затвердив Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018 року. Відповідне рішення було прийнято на засіданні КМУ сьогодні, 21 лютого, – повідомляє «Урядовий портал».

Саме в цьому документі закладено ключові елементи – вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей учнів – що визначають зміст освіти в початковій школі. Саме тут закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів, – розповіла Лілія Гриневич, міністр освіти і науки.

Вона пояснила, що робота над стандартом тривала 2 роки. При цьому було використано досвід 7 країн – Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі.

Водночас ми ґрунтуватися на кращих практиках української школи, – додала Міністр.

Окремо Лілія Гриневич зауважила, що разом зі стандартом приймаються 4 базові навчальні плани. Зокрема, в них закладено збільшення обсягу вивчення української мови в школах національних меншин.

У стандарті визначено загальні та обов’язкові результати навчання за 9 галузями: мовно-літературною, математичною, природничою, технологічною, інформативною, соціальною і здоров’язбережувальною, фізкультурною, громадянською та історичною, мистецькою.

Також дуже важливо розуміти послідовність запровадження державних стандартів. За Державним стандартом початкової освіти першокласники почнуть навчатись з 1 вересня 2018 року. Стандарт базової школи має стартувати з 1 вересня 2022 року, а стандарт старшої школи – з 1 вересня 2027 року, – нагадала міністр.

Вона також підкреслила, що ця реформа освіти якісно відрізняється від попередніх спроб реформування тим, що держава закладає реальні передумови змін.Йдеться про масштабне підвищення кваліфікації вчителів, що передбачає навчання усіх педагогів, які братимуть перші класи з 1 вересня 2018 року.

Також вперше реформа підтримана значним фінансовим ресурсом для старту: передбачено 998,7 млн на забезпечення учнів початкових класів навчальними засобами та мобільними меблями, 163,818 млн – на придбання техніки для початкової школи, 386,5 млн – на підвищення кваліфікації вчителів, 48,349 млн – на навчально-методичну літературу для початкових класів та 272,382 млн грн – на підручники для 1-го класу. Разом це становить 1 млрд 869 млн 812 тис. гривень.

Перейти до вмісту