Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

У Полтаві триває щеплення від кору

У Полтаві триває щеплення від кору

В Україні поширюється захворювання на кір, хоча епідемія не оголошена. Найбільше випадків зафіксовано в Івано-Франківській, Одеській та Закарпатській областях і в столиці.

Через спалах захворювання, у деяких містах країни заборонили відвідування навчальних закладів не щепленим дітям. У Полтаві управління освіти отримало від Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА та Полтавського обласного лабораторного центру МОЗ України листи, згідно з якими «у зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації по кору в області вважається за доцільне заборонити прийом до дитячих дошкільних навчальних закладів та шкіл дітей. Не щеплених проти кору відповідно до віку, така заборона визначена законодавством (статті 12 та 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Дія заборони передбачена до моменту щеплення і поки не спаде підвищена захворюваність. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

– Завдяки проведеній інформаційно-роз’яснювальній роботі з батьками, кількість дітей, які не мають щеплення від кору, значно зменшилася. З початку року вакцинували 1300 дітей. Не щеплених позапланованих залишилося близько 300, – зазначила головний спеціаліст управління охорони здоров’я виконавчого комітету Полтавської міської ради Антоніна Квачан. – Вакцина розійшлась інтенсивно.

В Україні для щеплення від кору використовується вакцина «Пріорікс» виробництва Бельгії. Вона трикомпонентна: забезпечує щеплення від кору, епідпаротиту і краснухи. За календарем щеплення робиться в рік і в шість років. Вакцина якісна, ускладнень не зареєстровано. Наявність імунітету до кору можна перевірити лабораторним шляхом – зробити аналіз на наявність антитіл до вірусу кору. Окрім вакцинації, стверджують лікарі, специфічної профілактики від кору не існує. Проте деяких заходів можна вжити: по-перше, уникати місць масового скупчення людей, по-друге, необхідно мити руки й обличчя, адже найбільш сприйнятливі до вірусу кору слизові оболонки дихальних шляхів та очей. Збудник кору дуже агресивний. Саме по собі захворювання не старше, однак небезпечні його ускладнення: пневмонія, менінгіт, енцефаліт. Лікарі наголошують: високий ризик захворювання на кір – серед дітей та дорослих, які не отримали щеплень.

Існує перелік протипоказань щодо вакцинації КПК. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь не введену вакцину не сформується:

-гостре захворювання, що супроводжується підвищеною температурою;

-серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад на желатин, неоміцин, курячий білок тощо);

-захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет;при СНІДі);

-вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

Перейти до вмісту