Ви тут:
Відео Суспільство Україна 

У мережі з’явилося раритетне відео підписання Брестського мирного договору

У мережі з’явилося раритетне відео підписання Брестського мирного договору

9 лютого 1918 року в Бресті, УНР та країни Четверного союзу (Німецька, Австро-Угорська, Османська імперії та Болгарія) підписали мирний договір, який свідчив про визнання України іншими державами та про її рівноправ’я на міжнародному рівні, а також відновлював владу Центральної ради на її території.

Фактично, це був перший офіційний документ, котрий визначав міжнародний статус УНР та її західні кордони. Згідно із таємним додатком до цього договору, підписаним Україною з одного боку, та Австро-Угорщиною – з іншого, Підляшшя та Холмщина належали УНР; Галичина та Буковина відходили до Австро-Угорщини; а Крим перетворювався на мусульманську республіку. ​

Брестський договір також часто згадують під назвою “хлібного миру”, адже згідно нього, Україна надіслала Німеччині 600 млн пудів хліба та 4,5 т сілськогосподарської продукції.

“Мир з Україною підписали під тиском голоду, що вже почався. Весною і влітку 1918 року, приїхало до нас з України 42 тисячі вагонів. Такі харчі було б неможливо дістати з якого-небудь іншого місця. Так, мільйони людей врятувалися від голодної смерті. Нехай подумають про це ті, хто критикує Брестський мир”, – так згадував про ці події міністр закордонних справ Австро-Угорщини Оттокар Чернін (1872–1932), .

І хоча підписання Брестського мирного договору мало й негативні наслідки для України, зокрема, сприяло погіршенню стосунків з Англією та Францією, котрі були вороже налаштовані щодо Німеччини, однак це все ж допомогло здобути певну перемогу над Росією.

Втім, навіть представники УНР на той час неоднозначно оцінювали цю подію. Наприклад, Олександр Шульгін – генеральний секретар закордонних справ УНР – вимагав, щоби українська делегація наполягала на повній незалежності нашої держави – не тільки від Росії, а й від Німеччини та інших країн союзу. Його хвилювало, що підписання цього договору може негативно вплинути на стосунки з країнами Антанти, з якими молода держава вже встигла налагодити певні зв’язки.

“Українська революція, яка розпочалася у березні 1917 року, своєю метою бачила встановлення державності на українських землях. Про це писалося з 1895-го. Тоді була видана праця Юліана Бачинського “Україна irredenta”, в якій ішлося про соборну країну від Сяну по Кавказ, — розповів завідувач Музею Української революції 1917–1921 років Олександр Кучерук. — Над цим завданням працювали. Пік припав на 1917–1918 роки, коли видали чотири універсали і конституцію”.

За матеріалами: gazeta.ua​; UaPost

Перейти до вмісту