Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

“Про закони, які посилюють захист прав жінок та дітей”, – Олег Тимченко

“Про закони, які посилюють захист прав жінок та дітей”, – Олег Тимченко

6 лютого почав діяти розроблений Мін’юстом закон №7277, який значно посилює відповідальність злісних неплатників аліментів, що мають заборгованість більше 6 місяців.

Закон №7277 спрощує порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Надано право тому із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку – за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів більше ніж за шість місяців. Така довідка видається органом державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів і дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

Так само запроваджується тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання. Вводиться новий засіб впливу на боржників – адміністративне стягнення до 240 годин суспільно корисних робіт (ст.31-1 КУпАП), оплата за які піде на погашення боргу перед дитиною.  Такі жорсткі методи впливу застосовуватимуться лише до злісних неплатників аліментів – борг яких перевищує суму сплати за 6 місяців. При цьому Закон передбачає негайне скасування обмежень одразу після повного погашення заборгованості.   Також хочу звернути увагу, що при подачі до суду заяв у цій сфері будь-які сплати ліквідовано.

Паралельно Мін’юст запустив реєстр боржників аліментів, який буде доступний кожному. До цієї #ДошкиГаньби попадуть боржники будь-якого віку та професії по всій країні, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці.  Реєстр вже нараховує інформацію про більше ніж 75 000 боржників. Такий крок стане ефективним засобом тиску на неплатників, оскільки не сплачуючи аліменти, один з батьків фактично вчиняє економічне насильство над дитиною, позбавляючи її права на повноцінний розвиток.

Кримінальним кодексом України також передбачено відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні: громадські роботи на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин, арешт на строк до трьох місяців або обмеження волі на строк до двох років (ст.164 ККУ). Під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

Крім законодавства, яке посилює відповідальність за несплату аліментів, були проголосовані та підписані Президентом України закони №2227-19 та №2229-19, які посилюють захист прав жінок та дітей та сприяють боротьбі з домашнім насильством. Вони передбачають надання комплексної допомоги жертвам домашнього насильства. Буде створена цілодобова «гаряча лінія», куди може звернутися жертва чи свідок насильства і отримати всебічну консультацію. Працюватимуть притулки, надаватиметься безоплатна соціальна, психологічна, юридична допомога.  Жоден зафіксований прояв домашнього насильства не залишається безкарним.

2018-й – це рік реалізації загальнонаціонального проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», тож за номером єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 громадяни можуть отримати консультацію та відповідь на будь-яке питання цілодобово та безкоштовно.

 

Перейти до вмісту