Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Хто отримав право на пільгову пенсію з 1 січня 2018

Хто отримав право на пільгову пенсію з 1 січня 2018

Про застосування нових позицій Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, з січня 2018 року інформує старший інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Островська Тетяна

У 2016 році Уряд скоротив Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Нові Списки № 1 і 2, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 461, у липні 2017 року були актуалізовані –введені нові позиції та уточнені існуючи. Підставою для зазначених змін стала постанова Кабінету Міністрів України від 04.07 2017 № 479 “Про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 p. № 461”. Змінена редакція Списків набула чинності з 01.01.2018 року.

За новими позиціями у Списках № 1 і 2 право на пільгову пенсію отримали працівники, зайняті:

ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва;

на видобуванні та збагаченні уранових руд;

на роботах у зоні відчуження, сумарна щільність забруднення території якої радіонуклідами становить 100 кБк на м2 і більше.

Міністерство соціальної політики України листом від 24.11.2017 року № 22862/0/2-7/28 надало роз’яснення про порядок застосування списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 N 461 із змінами (далі – списки № 1 і № 2).

Якщо позиціями списків № 1 і № 2 передбачені працівники, зайняті в певному виробництві без зазначення найменування професій (посад), як в даному випадку, такі позиції поширюються на всіх працівників незалежно від найменування їх професій (посад), у тому числі керівників, фахівців, майстрів.

Порядок, що регулює застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до підпунктів “а”, “б” статті 13 та статті 100 Закону України “Про пенсійне забезпечення”‘, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 383, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 01.12.2005 за 1451/11731 (далі – Порядок).

Згідно з пунктом 3 Порядку при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.92.

Отже, до стажу роботи працівників, професії (посади) яких включено до списків № 1 і № 2 згідно з постановою 479, і які продовжать працювати за цими професіями (посадами) після набрання чинності цією постановою (01.01.2018), зараховується весь період їх роботи за відповідними професіями (посадами) за умови підтвердження відповідного права за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

При цьому, якщо таким працівникам за результатами атестації робочих місць, 5-річний термін якої не минув, підтверджено право на відповідну пільгову пенсію і умови праці за цей час докорінно не змінювались, проводити позачергову атестацію відповідних робочих місць за умовами праці не потрібно.

Згідно з пунктом 10 Порядку для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 637.

Отже, періоди роботи, що підлягають зарахуванню до пільгового стажу, визначає підприємство (установа) або його правонаступник з урахуванням вимог законодавства щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах.

Перейти до вмісту