Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Фахівці Держпраці надали роз’яснення щодо застосування мінімальної зарплати в погодинному розмірі

Фахівці Держпраці надали роз’яснення щодо застосування мінімальної зарплати в погодинному розмірі

Щодо застосування мінімальної зарплати в погодинному розмірі надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Ягодовська Яна Володимирівна

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про оплату праці» (далі – Закону) заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ст.31 Закону (в редакції Закону України від 06.12.2016 р. №1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто, якщо працівник виконав місячну норму праці, йому мають нарахувати заробітну плату, не нижчу від розміру мінімальної заробітної плати.

Частиною 2 ст.31 Закону визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, роботу у нічний час та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Усі інші складові заробітної плати, не перелічені ч.2 ст.31 Закону, мають ураховуватися в мінімальній заробітній платі.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» з 1 січня 218 р. мінімальна заробітна плата в місячному розмірі – 3723 грн., у погодинному розмірі – 22,41 грн.

На підприємствах для працівників має дотримуватися мінімальна місячна заробітна плата, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) – мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

Отже, якщо працівник, яким установлено годинні тарифні ставки, виконали місячну норму праці і розмір нарахованих тарифних ставок нижчий від мінімальної заробітної плати, то доплата до розміру мінімальної місячної заробітної плати їм не проводиться, оскільки гарантією з оплати праці для цих працівників є мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

Уразі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також невиконання працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Перейти до вмісту