Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Дитячий онколог розповіла про кількість хворих дітей на Полтавщині і де їх лікують

Дитячий онколог розповіла про кількість хворих дітей на Полтавщині і де їх лікують

15 лютого – Міжнародний день онкохворої дитини. Щорічно у світі близько 200 тисяч дітей хворіють на рак, половина з них помирає. Запорукою успішного лікування онкологічних захворювань вважається своєчасна діагностика. Якщо хвороба виявляється на першій або другій стадіях, лікування часто веде до сприятливого результату. Дитячий онколог Ольга Скалянська розповіла про кількість хворих дітей на Полтавщині і де їх лікують.

Міжнародний день дітей, хворих на рак відзначається 15 лютого з 2003 року у понад 40 країнах світу під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів (SIOP). Ця дата вперше з’явилася в календарі в 2001 році за ініціативи Всесвітньої конфедерації батьків дітей, хворих на рак. Перший Міжнародний день був проведений 15 січня в Люксембурзі, проте пізніше було ухвалено рішення перенести дату на місяць вперед.

На даний момент, навіть у деяких розвинених країнах світу, смертність дітей від раку вийшла на друге місце, поступившись лише смертності від нещасних випадків.

На жаль, десята частина випадків раку виявляється тільки на третій стадії, а у 8% дітей його діагностують лише на четвертій стадії. Складність полягає ще й у тому, що форм онкології дуже багато — близько 200, і хвороба може початися практично в будь-якому органі. — пояснює Ольга Миколаївна. — Дітей найчастіше вражає лейкемія, або рак крові. У розвинених країнах, де медики володіють необхідним діагностичним обладнанням, в даний час одужують троє з чотирьох дітей, хворих на рак. У країнах, що розвиваються, ситуація протилежна. Саме в таких державах живе 80% дітей з онкологічними захворюваннями. При своєчасній діагностиці і правильному лікуванні, за твердженням медиків, можна було б досягти до 90% випадків видужування у хворих на рак дітей. Але навіть досвідченому педіатру часто буває важко виявити онкологічне захворювання у дитини, саме тому батькам необхідно бути дуже уважними до стану здоров’я та самопочуття своїх дітей.

Чим раніше буде встановлено діагноз, тим сприятливіший прогноз лікування

Амбулаторно-консультативна допомога дітям з Полтави і районів Полтавської області надається на базі дитячого поліклінічного відділення №1 дитячої міської клінічної лікарні. Онкологічні ліжка розташовані на базі ДМКЛ у складі онкогематологічного відділення з травня 1993 року, коли була введена посада дитячого онколога, — пояснює Ольга Скалянська.

Щодо нормативного регулювання надання медичної допомоги онкохворих дітям, постановою кабміну України № 983 від 19.07.06 р. була затверджена Державна програма «Дитяча онкологія 2006-2010 рр.». Її мета покращення профілактичних заходів, спрямованих на раннє виявлення захворювань, впровадження сучасних методів діагностики онкологічних захворювань та лікування пацієнтів, забезпечення необхідними медикаментами та обладнанням. Потім була розроблена нова програма «Здоров’я нації» від 2012 до 2020 року. Це державна програма, її спільно розробляють провідні дитячі онкологи, онкогематологи, лікарі, соціальні працівники, економісти тощо. Метою нової програми також є підвищення рівня одужання дітей з онкогематологічною патологією.

  • Станом на 1 січня 2018 року у Полтавській області на «Д»-обліку знаходиться 219 дітей з онкогематологічною патологією (106 мають солідні пухлини, 78 хворі на лейкемії, 16 – на лімфоми, 6 – на гістіоцитози). У 2017 році вперше взято на облік 42 дитини з онкогематологічною патологією. 9 дітей померло за минулий рік, – повідомила дитячий онколог.

За нозологією перше місце тримають лейкемії (34,0%), друге – пухлини головного мозку (17,0%), а третє – пухлини нирок (9,1%).

  • У відділенні розроблені та застосовуються стандарти якості по обстеженню та лікуванню онкохворих, які повністю відповідають протоколам МОЗу. Виконується достатній обсяг досліджень, за винятком цитохімічного обстеження та імунофенотипування кісткового мозку. Це виконується на базі референтної лабораторії ОХМАТДИТу. Патогістологічна веріфікація солідних пухлин проводиться на базі Обласного патологоанатомічного бюро і у 100% підтверджується на базі кафедри патанатомії НІР м.Києва. На базі обласної СЕС та центру СНІД проводяться дослідження на маркери вірусного гепатиту.

Відділення забезпечено медичною апаратурою за рахунок спонсорської допомоги з Німеччини. Медикаментозна забезпеченість у відділенні проводиться за рахунок централізованих закупок цитостатиків та препаратів для супроводжувальної терапії. Також щорічно залучаються кошти із доброчинної організації «Допомога з Фільдернів» (Німеччина) для закупівлі ліків. У 2017 р. по Державній програмі отримано 10 мільйонів 104 тисячі гривень.

  • Покращилось забезпечення дітей, хворих на гемофілію, надання невідкладної допомоги здійснюється обладнанням, отриманим за рахунок централізованих закупок МОЗ. Після того, як був придбаний клітинний сепаратор крові, покращилось надання супровідної терапії. Але залишається проблема – для роботи із цитостатиками у відділенні необхідні ламінарні шафи. Лікарі відділення володіють сучасними протоколами лікування. Пацієнти 4-го рівня курації направляються до гематологічного центу ОХМАТДИТу та дитячого відділення Національного інституту раку. Променева терапія онкологічних хворих проводиться на базі радіологічного відділення обласного онкологічного диспансеру.

Прес-центр ДОЗ ОДА

Перейти до вмісту