Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Зміни у роботі лікарів й основні задачі на 2018 рік у межах медреформи

Зміни у роботі лікарів й основні задачі на 2018 рік у межах медреформи

Міжнародні клінічні настанови офіційно дозволено вживати у практиці згідно з Наказом МОЗ №1422. Уже розроблені національні протоколи також використовуватимуться.

У 2018 році лікарі первинної медичної допомоги, що ввійшли в реформу, почнуть кодувати діагнози пацієнтів по системі ІСРС-2, яка використовується в 40 країнах світу.

Лікарі первинної ланки почнуть опановувати роботу з електронними медичними системами. На практиці лікарі з цим легко впораються. Це доводить досвід регіонів, де вже працюють з електронними медичними системами.

Ліцензії на 30 000 первинних практик на використання системи ІСРС-2 закуплені за кошти проекту Світового банку, готується переклад настанов українською мовою.

З моменту переходу медичної практики на роботу з системою ІСРС-2, істотно зменшується паперова медична звітність. Звіти генеруватимуться автоматично в електронній формі. Це вивільнить цінний лікарський час для роботи з пацієнтами й навчання.

Головні задачі на 2018 рік

Комунальному закладу первинної допомоги

  1. Реорганізуватися у некомерційне комунальне підприємство.
  2. Забезпечити комп’ютеризацію, обрати медичну інформаційну систему (МІС) і підключитися до електронної системи охорони здоров’я, отримати електронні цифрові підписи для закладу й лікарів.
  3. Привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до Табелю технічного оснащення.
  4. Почати активне інформування й підписання з пацієнтами Декларацій про вибір лікаря первинної допомоги.
  5. Укласти договір із Національною службою здоров’я України.

Місцевій владі

  1. Ухвалити рішення, необхідні для адміністративної й господарської автономії закладів охорони здоров’я. Статути новостворених комунальних некомерційних підприємств мають дозволяти цим закладам самостійно вирішувати питання штатного розпису і розмірів заробітних плат. Це дозволить підвищити заробітну плату медикам на первинній ланці після входження в реформу.
  2. Комп’ютеризувати й обладнати медичні заклади, які є майном громади.
  3. На рівні місцевого бюджету запускати місцеві програми з охорони здоров’я для населення. Адже реформа створює в регіонах прошарок підприємств, яким можна дати конкретне замовлення, і його виконають.
Перейти до вмісту