Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Як в області відзначатимуть День Соборності України, 100-річчя прийняття Четвертого Універсалу УЦР та які заходи проведуть до 100-річчя бою під Крутами, обговорили на тематичній нараді

Як в області відзначатимуть День Соборності України, 100-річчя прийняття Четвертого Універсалу УЦР та які заходи проведуть до 100-річчя бою під Крутами, обговорили на тематичній нараді

Відбулася нарада щодо підготовки і проведення в області заходів із нагоди Дня Соборності України, 100-річчя прийняття Четвертого Універсалу Української Центральної Ради й 100-річчя бою під Крутами. Провів нараду заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь.

22 січня 1918 року Українською Центральною Радою було прийнято Четвертий Універсал – державно правовий акт, що проголошував незалежність Української Народної Республіки від Росії. 22 січня – у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки у 1919 році – Україна відзначає День Соборності. 29 січня 2018 року – 100-річчя бою на залізничній станції Крути між військовими підрозділами Української Народної Республіки та російською більшовицькою армією під командуванням М. Муравйова, – зазначив Микола Білокінь.

Головні ідеї, які хочемо закласти у відзначення цих свят і пам’ятних дат, – це єдність українських земель й українського народу, цілісність території нашої держави, виховання патріотизму на героїчних прикладах історії України. Також «червоною ниткою» через різні заходи має проходити ідея: від соборності українських земель до соборності дій політичних сил, громадськості, всіх поколінь. Ми зібрали пропозиції структурних підрозділів облдержадміністрації, громадськості й розробили проект плану заходів із підготовки та проведення в області в 2018 році заходів із нагоди Дня Соборності України, 100-річчя прийняття Четвертого Універсалу Української Центральної Ради й 100-річчя бою під Крутами, – поінформував перший заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Юрій Варченко.

Виконувач обов’язків начальника Управління культури облдержадміністрації Валентина Вождаєнко детально розповіла про заходи, які проведуть в обласному центрі, й зазначила, що у районах області також відбудуться відповідні тематичні дійства.

Хочемо трішки переформатувати заходи, наповнити їх новим змістом, – додала Валентина Вождаєнко.

Директор Департаменту освіти і науки ОДА Олена Харченко повідомила, що в навчальних закладах області також відбудуться тематичні заходи. Начальник Управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Олександр Буцький поінформував, що змагання, які проводитимуться у січні, присвячуватимуть вказаним вище датам.

Микола Білокінь наголосив на проведенні в районах відповідних заходів, дав доручення сконтактувати з громадськими організаціями й з’ясувати їхнє бачення щодо відзначення свят і пам’ятних дат, урахувати пропозиції громади. У кінці наради акцентував увагу на необхідності ефективної співпраці між структурними підрозділами облдержадміністрації. 

Перейти до вмісту