Ви тут:
Анонс Культура Суспільство 

У столиці проведуть творчу зустріч із Ларисою Кадочниковою «Акторський образ і стиль: із секретів самозбереження»

У столиці проведуть творчу зустріч із Ларисою Кадочниковою «Акторський образ і стиль: із секретів самозбереження»

Народна артистка України проведе творчий вечір 26 січня у київському кінотеатрі «Ліра»

Народна артистка України проведе творчий вечір 26 січня у київському кінотеатрі «Ліра»

Лариса Кадочникова – лауреат Першої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» за внесок у розвиток національного кінематографа та володарка Державної премії ім. Т.Г. Шевченка. На творчій зустрічі вона розповість про різні мистецькі, світоглядні світи, різновекторні стилістики і жанри, і як у цьому творчому розмаїтті лишатися собою, не втратити себе.
«Один із секретів вірності собі у словах чеховської Ніни Зарєчної: «Неси свій хрест та віруй!», -зазначила Лариса Кадочникова.
Акторка починала з легендарного нині театру «Современник» Олега Єфремова, який продовжив і розвинув принципи глибокої психологічної проробки кожної ролі. У портфоліо Кадочникової – десятки ролей у театрі та кіно.  Крутий, стрімкий, граціозний злам стався у 1963 році, коли актриса з позірною легкістю перейшла у дивосвіт Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Юрія Якутовича. У легендарному фільмі «Тіні забутих предків» вони запропонували їй зовсім іншу стилістику: Марічка Гутенюкова мусила стати складовою надзвичайно експресивного, супервиразного (за композицією, кольоровою симфоністикою передусім) кадру, де актор далеко не завжди є центром і рушієм мізансцени (чи мізанкадру). 
Це був чи не перший досвід (за новітніх часів) акторського перевтілення у таку собі «фарбу», яку щедро наносили на екранне полотно автори стрічки. І разом з тим Кадочникова тримала внутрішню психологічну напругу, яка потужно струмує з екрану – колажне поєднання різновекторних, різностильових, різнофактурних площин в одній акторській особистості. Така метода розвинулась у пізніших фільмах за участі актриси – «Криниця для спраглих», «Вечір на Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою».
В останніх двох це виявилося особливо цікаво й незвично – адже йшлося про ситуацію з розірваною, розчахнутою на кілька сегментів духовною екзистенцією. Кадочникова із філігранною майстерністю виражала її на мінімумі екранних можливостей – як і в картині «Чорна курка, або Підземні жителі» Віктора Греся, де потребувалися ніжні, ліричні мазки до творення образу матері. Одначе ж були й  ролі іншого плану, що відкривали актрису як майстра, здатного виявити найпотаємніші струни свого персонажу – це героїні Кадочникової у фільмах «Злет» Сави Куліша та «Історія кохання» Артура Войтецького.
Творча зустріч із Ларисою Кадочниковою відбудеться у межах освітньої програми Української кіноакадемії 26 січня у кінотеатрі «Ліра» за адресою: вулиця Велика Житомирська, 40. Початок о 19:00.
Джерело: uafilmacademy.org
Перейти до вмісту