Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відкрили виставку до сторічного ювілею Української революції

У Полтаві відкрили виставку до сторічного ювілею Української революції

Ціле століття відділяє нас від початку Української революції 1917-1921 рр. – закономірного етапу нашої історії. Який зумовлений втіленням у життя прагнень низки поколінь українців жити у власній і незалежній державі. Цей ювілей відзначають на найвищому державному рівні.

Полтавці науковці також долучилися до висвітлення тієї буремної епохи. Вони зробили вагомий внесок у відзначення 100-річного ювілею революційних подій. Наукові співробітники краєзнавчого музею зібрали матеріали і випустили їх у збірнику “Про увіковічнення пам’яті поборників державної незалежності України – учасників подій української революції 1917-1921 років.”

Ця дослідницька збірка, за словами директора музею Олександра Супруненка, укладена з наукових праць, публікацій та розвідок істориків, архівістів, охоронців пам’яті  і музейників міста.

“Збірник відкриває наукова стаття відомого полтавського історика Віктора Ревегука про утворення та діяльність Селянських спілок на Полтавщині в часи першої російської революції та Української революції. Окрасою ж видання є публікація спогадів полковника УНР Степана Лазуренка про перебування в Полтаві Першого українського козацького імені гетьмана Богдана Хмельницького полку. Цю роботу підготував до друку і прокоментував знаний полтавський архівіст Тарас Пустовіт “.

Часи революції у нашому місті супроводжуються яскравими науково-громадськими і природоохоронними подіями. Зокрема, створенням та діяльністю Полтавського товариства любителів природи. Частина публікацій присвячена окремим діячам Української революції, які проживали на Лубенщині та Миргородщині.

Уміщені в книзі матеріали, наведені факти та відомості, будуть корисні не тільки фаховим дослідникам доби Української революції зазначеного періоду, але й широкому загалу читачів, краєзнавців, студентів і школярів. Усім тим, хто зацікавлений у вивченні цього доленосного явища вітчизняної історії”, – наголосив історик Тараса Пустовіт.

Перейти до вмісту