Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Щеплення АКПД, – рекомендації “Педіатри Полтавщини рекомендують”

Щеплення АКПД, – рекомендації “Педіатри Полтавщини рекомендують”

Після щеплення АКДП (як з цільноклітинним кашлюковим компонентом, так і з безклітинним) може виникнути місцева реакція у вигляді набряку діаметром 5 см та більше, ущільнення, почервоніння діаметром 8 см та більше.

Такі симптоми виникають у місці введення вакцини (стегно чи плече). При вакцинації АДКП з цільноклітинним кашлюковим компонентом симптоми проявляються протягом 48 годин після щеплення, а при вакцинації АКДП з безклітинним кашлюковим компонентом – протягом 72 годин.

Місцева реакція пов’язана з тим, що до складу вакцини АКДП входить сіль алюмінію, яка діє як підсилювач вакцини. При цьому алюміній викликає місцеве запалення в м’язі, внаслідок чого кров лине до цього місця. Кров швидко розносить вакцинний матеріал по організму для створення більш адекватної імунної відповіді.

Ззовні це проявляється у вигляді ущільнення чи набряку гарячого на дотик і дитинці боляче вставати на ніжку, оскільки набряклі тканини стискають м’язи та судини. МІСЦЕВА РЕАКЦІЯ В НОРМІ ТРИМАЄТЬСЯ ДО 7 ДІБ І ДАЛІ ЗНИКАЄ БЕЗ БУДЬ-ЯКИХ НАСЛІДКІВ!

Якщо місцева реакція викликає сильний дискомфорт у дитини, то можна полегшити стан знеболюючим – ібупрофен в дозі 10 мг/кг.

НЕ ПОТРІБНО робити зігріваючі компреси, прикладати капустяні листки тощо.

За інформацією ФБ-сторінки “Педіатри Полтавщини рекомендують”.

Перейти до вмісту