Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про результати роботи Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у 2017 році

Про результати роботи Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у 2017 році

1 липня 2015 року було розпочато діяльність Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який вже понад 2 роки допомагає громадянам у вирішенні повсякденних юридичних питань та правових проблем.

Протягом цього часу вносилися зміни до законодавства України, зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» і таким чином коло осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу поступово розширювалося, про що свідчать статистичні показники, які мають помітну тенденцію до збільшення кількості звернень клієнтів.

Основними завданнями Першого полтавського місцевого центру є підвищення правової свідомості населення, обізнаності в своїх правах та обов’язках відповідно до чинного законодавства, зростання правової культури громад, надання вторинної правової допомоги (представництво інтересів особи в суді, органах державної влади, складення документів процесуального характеру). Окрім того центром надається первинна правова допомога (надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні медіації.

Також, завдяки пілотним проектам Міністерства юстиції України, було організовано роботу центру як фронт офісу державної реєстраційної служби (реєстрація громадських формувань та об’єднань) та забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України. За цей час до центру за отримання вищезгаданих послуг звернулося понад 50 осіб.

Першим полтавським місцевим центром у 2017 році та його відділами бюро правової допомоги, що розташовані у Великобагачанському, Карлівському, Котелевському, Новосанжарському, Решетилівському, Чутівському, Шишацькому районах, було прийнято 6820 клієнтів (що на 3626 осіб більше ніж у 2016 році), 989 клієнтів написали письмові звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги (що на 736 письмових звернень більше ніж у 2016 році). 5837 осіб отримали правові консультації.

Клієнти зверталися частіше з цивільного, сімейного, спадкового права, соціального забезпечення, земельного, договірного, житлового, трудового права, з питань виконання судових рішень, з неправових, медичних, адміністративних, а також з інших питань.

Кожен клієнт, по зверненню якого було прийнято позитивне рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги, отримав адвоката, послуги якого відшкодовано за державні кошти, або представника від центру, який супроводжував громадян до остаточного вирішення їх проблемних питань, з якими вони зверталися. Результатом співпраці клієнтів та адвокатів чи представників від центру є велика кількість позитивних справ у суді, що підтверджується подякою громадян.

В зв’язку з поступовою переорієнтацією системи з надання правової допомоги на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад місцевим центром проводилася робота із залучення органів місцевого самоврядування, громадських організацій для надання безоплатної первинної правової допомоги, а також розвиток мережі партнерів та незалежних провайдерів надання БПД та створення сприятливого середовища на рівні територіальних громад для якісного забезпечення їх правових потреб.

Так, протягом 2017 року Першим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено 896 правопросвітницьких заходів для громад та спільнот зокрема щодо вирішення правових питань, змісту основних реформ, що проводяться Урядом України, було надано методичну допомогу 164 організаціям, до яких відносяться органи місцевого самоврядування, громадські організації та інших установ- провайдерів надання безоплатної первинної правової допомоги.

З метою забезпечення спрощення доступу громадян до безоплатної правової допомоги, розширення можливостей надання їм як первинної, так і вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах, передбачено утворення та розвиток мережі дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги для соціально-вразливих категорій громадян, зокрема таких як: інваліди, люди похилого віку, люди з особливими потребами, ветерани війни, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, внутрішньо переміщені особи, а також для осіб, які проживають у віддалених населених пунктах області.

Так протягом 2017 року було забезпечено роботу 48 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, де 1398 громадян отримало правову допомогу, а також здійснено 206 виїздів мобільних пунктів надання правових консультацій, до яких звернулося понад 600 осіб.

Окрім цього, особи з обмеженими можливостями, одинокі чи особи похилого віку, яким самостійно неможливо чи досить складно дістатися до приміщення центру чи бюро правової допомоги, можуть звернутися за допомогою телефонного зв’язку, після чого працівники бюро чи центру невідкладно відбувають до помешкання клієнта та допомагають у вирішенні правових питань. Таким чином в 2017 році 13 осіб отримало юридичну адресну допомогу не покидаючи власної оселі.

Отримати безкоштовну консультацію чи роз’яснення щодо чинного законодавства, а також реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Першого полтавського місцевого центру за телефоном (0532) 50-27-22 чи за адресою: м.Полтава, вул.Міщенка, 2, або до бюро правової допомоги, що розташовані за адресами:

– смт. Велика Багачка, вул. Кашатнова, 19-А, тел. (05345) 9-14-26;

– м.Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 2-63-10;

– смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 2-29-12;

– смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60;

– м.Решетилівка, вул. Покровська, 11, тел. (05363) 2-11-50;

– смт. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23;

– смт. Шишаки, вул. Партизанська,2, тел. (05352) 9-24-13.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Перейти до вмісту