Ви тут:
PROвсе Суспільство 

На Філіппінах вивергнувся вулкан, що колись поховав місто та вбив 1200 людей

На Філіппінах вивергнувся вулкан, що колись поховав місто та вбив 1200 людей

На Філіппінах відбулося потужне виверження вулкану Майон, через що 40 тис. жителів тамтешніх сіл змушені були евакуюватись.

Про це повідомляє Еспресо з посиланням на іноземне видання Associated Press.

Фонтани лави над кратером досягали 700 метрів у висоту, а стовпи попелу піднялися на 3 км. У містах пройшов попелопад, настільки сильний, що видимість місцями була нульовою. За словами очевидців, здавалося, ніби опівдні настала ніч.

З усіх поштовхів, зафіксованих сейсмологами за останні дні, цей виявився найпотужнішим. Місцева влада підняла рівень небезпеки до четвертого (з п’яти можливих); це означає, що в найближчі дні може відбутися ще більш потужне виверження.

Зона евакуації розширилася до 8 км навколо вулкана, 40 000 жителів наближених до вулкану населених пунктів змушені були евакуюватись.

“Влада щосили намагається перешкодити жителям прокрадатися назад до домівок, щоб перевірити свої будинки і ферми, а також подивитися півнячий бій на арені в місті Санту-Домінго в Алба, незважаючи на ризики”, – сказав Седрик Дап, провінційний представник служби реагування на стихійні лиха.

Дап сказав на прес-конференції, що він рекомендував скоротити витрати на електроенергію і водопостачання в зоні евакуації, щоб перешкоджати поверненню жителів.

“Давайте не будемо порушувати природні закони. Ми мусимо уникати забороненої зони, тому що покаранням за повернення додому зараз може стати смерть”, – додав він.

До евакуаційних центрів направили медикаменти, їжу та речі першої необхідності. За словами чиновників, об’єми допомоги наразі залишаються адекватними, але вони можуть закінчитися до середини лютого, якщо виверження триватиме, а нові запаси не надійдуть вчасно.

 

Майон вже давно популярний серед альпіністів і туристів, але за останні 500 років вулкан вибухав приблизно 50 разів.

У 2013 році виверження попелу вбило п’ять альпіністів, які наважилися здійнятися на вершину, не дивлячись на попередження.

Його найбільш руйнівне виверження в 1814 році вбило понад 1200 осіб і поховало місто Cagsawa в вулканічному бруді. Дзвіниця кам’яної церкви Cagsawa все ще стирчить з землі як страшне нагадування про лють Майона.

Філіппіни, що налічують близько 22 діючих вулканів, знаходяться в “Кільці вогню”, лінії сейсмічних розломів, що оточують Тихий океан, де широко поширені землетруси та вулканічна активність.

Так, у 1991 році вулкан Пінатубо на півночі Філіппін в одному з найбільших вивержень 20-го століття поховав близько 800 людей, полишивши цілі міста в золі і частково змусивши уряд США відмовитися від своїх величезних повітряних і військово-морських баз на головному північному острові Лусон.

Перейти до вмісту