Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Геннадій Зубко та Марина Порошенко провели тренінг зі створення інклюзивних ресурсних центрів у громадах

Геннадій Зубко та Марина Порошенко провели тренінг зі створення інклюзивних ресурсних центрів у громадах

Сьогодні об’єднані територіальні громади отримали маршрутну карту щодо створення інклюзивних ресурсних центрів на місцях. Це визначені цілі, завдання, проекти, які необхідно впровадити аби дати можливості дітям з особливими потребами здобувати освіту на рівні зі своїми однолітками.

Про це наголосив під час тренінгу для голів ОТГ у Житомирі Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляють у прес-службі Віце-прем’єр-міністра України.

«Увага до дітей з особливими потребами і забезпечення рівних можливостей для їх розвитку – невід’ємна складова розвитку людського потенціалу. І децентралізація з її можливостями – саме той шлях, який цілком дозволяє забезпечити в Україні принципи освітньої доступності та безбар’єрності. Кожний навчальний заклад має забезпечувати навчанням дітей незалежно від їх фізичних можливостей і потреб відповідно до європейських вимог», — наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр підкреслив, що сьогодні Житомирська область є лідером у впровадженні реформи децентралізації і входить у п’ятірку областей по кількості створених громад.

«Саме від громади залежить якість надання послуг – в освіті, охороні здоров’я, соціальних і адміністративних послуг тощо. Важливо, аби діти не відчували різниці у якості навчання, незалежно від того, де вони мешкають – у Києві, в Житомирі чи віддаленій громаді. Освіта має бути якісна і доступна всюди», — зазначив Зубко.

Він зауважив, що запровадження інклюзивної освіти важливе не тільки у контексті відповідності приміщень визначеним стандартом. Ідеться про запровадження нових методик, зокрема інклюзивно-ресурсних кімнат, аби максимально ефективно долучити до освіти дітей із особливими потребами в умовах Нового освітнього простору та опорних шкіл.

Віце-прем’єр подякував Фонду Порошенко та особисто дружині Президента Марині Порошенко за ініціювання законодавчих змін в напрямку інклюзивної освіти та розробку методичних рекомендацій.

«Необхідно запроваджувати навчання спеціалістів, які викладатимуть діткам із особливими потребами. У цих питаннях також розраховуємо на співпрацю із агенцією U-LEAD, що має 24 центри регіональних в Україні», — розповів урядовець.

За підсумками тренінгу відбулося підписання договорів про створення 30 інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ) з головами ОТГ та РДА.

Перейти до вмісту