Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Гадяч увійшов у топ-5 цікавих місць Полтавщини

Гадяч увійшов у топ-5 цікавих місць Полтавщини

Топ-5 найкращих туристичних місць Полтавської області, які варто відвідати, щоб відчути національний колорит і містику творів Миколи Гоголя оприлюднило видання bazarmedia.info.

Полтава

Місто відоме Полтавською битвою, в якій воював Петро I, а також жив і вчився Микола Васильович Гоголь.

Неспішно крокуючи по центральній вулиці можна дійти до Іванової гори, де знаходиться дуже багато пам’яток Полтави.

Іванова гора — історичний центр Полтави, найкращий видовий майданчик міста. Понад 11 століть тому тут стояв дитинець літописного міста Лтава. Пізніше була побудована земляна Полтавська фортеця, яка у ХVІІІ ст. три місяці стримувала наступ шведів, поки не підійшла армія Петра I.

На горі є садиба Котляревського, біля якої стоїть чудовий пам’ятник Полтавській галушці.

Також варто відвідати музей Полтавської битви і Краєзнавчий музей.

Крім того, в Полтаві є  цікава будівля Селянського та Дворянського банку

В обробці фасадної частини будівлі застосовані мозаїчні панно, різнокольорові керамічні вставки. Головний вхід прикрашає двоскатне стрілчате крильце, в нішах якого розміщені статуї птаха-фенікс — давньосхідні символи відродження. З 1937 року будівля займає обласне відділення Комітету державної безпеки (КДБ), 1991 — регіональне відділення Служби безпеки України (СБУ).

Опішня

Один із наймогутніших і найславетніших центрів культурної самобутності українців, загальновизнана столиця українського гончарства. Постановою Кабінету Міністрів України селище включено до «Списку історичних населених місць України». На території поселення знаходяться унікальні пам’ятники археології.

З давніх часів тут інтенсивно розвивалося гончарство. В кінці ХІХ — на початку ХХ століття в містечку працювали близько 1000 гончарів, продукція яких експортувалася майже на всі континенти світу. В 1894 р. в Опішні було відкрито першу на Лівобережній Україні губернську земську навчально-показову гончарну майстерню, і донині Опішня — єдиний в Україні центр традиційного гончарства. У селищі функціонували найбільші в Україні гончарні заводи: «Художній керамік» та «Керамік». Тут діють приватні гончарні художні майстерні відомих українських художників, заслужених майстрів народної творчості України.

Диканька

Селище Диканька відоме завдяки відомим твором Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Це оспіваної Гоголем містечко знаходиться в 25 кілометрах від Полтави.

Тріумфальна арка — візитна картка селища, єдине збережене громадянське споруда садиби родини Кочубеїв. Парадний в’їзд до маєтку був оформлений класичної тріумфальною аркою на честь прибуття в Диканьку імператора Олександра I.

Миколаївська церква — родовий храм-усипальниця родини Кочубеїв. За легендою, на цьому місці знаходився пень, на якому з’явилася ікона Миколи Чудотворця. Перед цим чином молилася про здоров’я майбутнього сина мати Миколи Гоголя.

Краєзнавчий музей ім. Д. Гармаша складається з 9 залів і налічує 8 тис. експонатів, які розповідають про історію селища. Також в Диканьці є картинна галерея і окрема експозиція, присвячена життю і творчості Марії Башкирцевої.

Миргород

Миргород, як Моршин і Трускавець, славиться на весь світ своїми мінеральними водами, адже їх склад практично ідентичний водам, таких відомих курортів, як Баден-Баден, Соден і Аахен.

Тут варто відвідати знамениту «Миргородську калюжу», цей ставок також отримав назву завдяки оповіданню Гоголя «Як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем», біля нього в 2009 році було відкрито скульптурний комплекс.

Також у Миргороді варто відвідати музей кераміки

Гадяч

Місто Гадяч було засноване в 1533 році. Основною визначною пам’яткою є Гадяцький ландшафтний парк — величезна ділянкау в 23 Га незайманого ялівцевого лісу.

У Гадячі знаходиться могила засновника хасидського руху Хасад Рабі Шнеур-Залман бар-Баруха і це приваблює в місто численних релігійних паломників.

З інших визначних пам’яток варто відзначити Успенський собор збудований у 1831 році і літературний будинок-музей родини Драгоманових. Поряд з Гадячем був знайдений знаменитий Суперслід — відбиток ноги людини, втиснутий таємничим чином поверхню стародавнього гранітного валуна, але чи знаходиться цей камінь у Гадячі донині невідомо.

Перейти до вмісту