Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Департамент соцзахисту населення відзвітувався за 2017 рік та окреслив плани на 2018 рік

Департамент соцзахисту населення відзвітувався за 2017 рік та окреслив плани на 2018 рік

Сьогодні відбулася підсумкова колегія Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА. Розповіли про підсумки та досягнення галузі за минулий рік.

Традиційно на початку року фахівці Департаменту не тільки звітуються, а й приймають план заходів на поточний рік, затверджуючи пріоритетні завдання, повідомляють в Полтавській ОДА.

Минулого року працівники галузі забезпечили реалізацію понад 40 державних і місцевих програм. Для цього з державного та місцевих бюджетів спрямовано понад 6,2 млрд грн. Це на 1,5 млрд грн більше, ніж минулого року.

Саме завдяки цьому фінансуванню, ми своєчасно надали всі державні соціальні гарантії. Це призначення й виплата допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим, одиноким матерям. Таких сімей у нас 167 тисяч, – говорить директор Департаменту Людмила Корнієнко. – Щомісяця надавали пільги на житлово-комунальні послуги 100 тисячам сімей області. Близько 382 тисяч сімей скористалися програмою житлових субсидій.

На поточний рік перед галуззю стоять важливі завдання – наблизити соціальні послуги до населення, забезпечити прозорість використання коштів держбюджету, впровадити нові форми соцпослуг в області. Серед таких – створення відділень денного перебування в Зіньківському та Новосанжарському будинках-інтернатах. Після проведення комплексної термомодернізації Горбанівського пансіонату створити на його базі відділення денного догляду, де перебуватимуть ветерани й люди з інвалідністю. На базі Рашівського будинку-інтернату відкрити відділення підтримувального проживання.

Фахівці очікують, що такий комплекс заходів із запровадження нових сучасних форм обслуговування по наданню нових видів соціальних послуг і по забезпеченню своєчасного призначення державних соціальних допомог значно покращить якість обслуговування непрацездатних громадян, людей з інвалідністю та інших.

Важливо забезпечити й виконання місцевих програм. Полтавщина вже не перший рік успішно реалізує обласну комплексну соціальну програму. Тільки в минулому році з бюджету на неї спрямували 21 млн грн. На поточний рік заплановані нові заходи, на які планується витратити 25 млн грн.

Всі раніше напрацьовані за програмою заходи продовжуватимемо реалізовувати. Окрім цього, щосесії вносяться пропозиції про доповнення програми. Так, на минулій сесії програму доповнили новими заходами, запланованими з першого кварталу цього року.

Новий напрямок – надання соціальної послуги по перевезенню маломобільним групам населення – «соціальне таксі». На умовах співфінансування 50/50 за рахунок коштів із обласного та місцевих бюджетів планується придбання мікроавтобусів, обладнаних підйомником. Вже виділені 2,5 млн грн на їхнє придбання п’ятьом районам області: Машівському, Новосанжарському, Гадяцькому, Чутівському, районам та Пришибській сільраді Кременчуцького району.

Також запроваджується новий вид допомоги на санаторно-курортне лікування для трьох категорій – чорнобильців І категорії, постраждалих УБД, для дітей з інвалідністю, що мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. З цією метою з обласного бюджету спрямують 1 млн грн.

Дуже великі амбіційні плани ставимо щодо співпраці з об’єднаними територіальними громадами. Йтимемо за двома напрямками: наближення призначення всіх соціальних допомог безпосередньо в ОТГ шляхом створення віддалених робочих місць управлінь соцзахисту. Всі документи, заяви, виявлення сімей, які потребують соціальної підтримки, вже здійснюється на рівні ОТГ. Сама ж допомога призначатиметься на рівні управлінь соцзахисту і Центру з нарахування допомог, – зазначає Людмила Корнієнко.

Щодо надання соцпослуг відпрацьовуватиметься ще одна нова модель. Оскільки є очікування і можливість запровадження інвестицій в ОТГ, тож частину цих надходжень хочуть спрямовувати на підвищення рівня соцзахисту мешканців об’єднаних громад.

Перейти до вмісту