Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Британське дослідження показало ризики присутності дітей у соцмережах

Британське дослідження показало ризики присутності дітей у соцмережах

Дослідження Life in Likes, проведене британським уповноваженим із прав дитини та його командою, показало ризики, з якими стикаються молодші учні у мережі. Звіт про результати дослідження можна переглянути на сайті “Освіта.медіа”

Суть аналізу даних полягала в тому, щоб виявити, як присутність у соцмережах впливає на життя школярів від 8 до 12 років, близько 75% яких користуються сервісами, що за правилами мають бути доступними лише з 13-річного віку.

Було опитано 32 дитини з різних куточків Великої Британії, і на основі такого опитування було виявлено певні загальні тенденції та проблеми.

Так, більшість дітей уже з 8-річного віку хоча б раз на тиждень користуються мережею Instagram, хлопчики також починають цікавитися Twitter’ом. За словами значної кількості опитаних дітей, соцмережі роблять їх щасливішими і дають змогу відволіктися. З 11 років такі ресурси стають засобом емоційної підтримки для підлітків.

Під час дослідження основною проблемою стало питання безпеки. Деякі діти виявили нерозуміння того, чому деякі дорослі можуть грати в дитячі онлайн-ігри та намагатися з ними потоваришувати. Вони також не знають, що робити, якщо щось негативне трапляється в мережі. Проблему також становить значна залежність самооцінки учнів від їхньої популярності онлайн та, відповідно, негативна реакція дитини на записи батьків й інших членів сім’ї про неї, що може погіршити стосунки між близькими.

У висновках дослідження наголошується, що ключовим у вирішенні цих питань є шкільне навчання, до програми якого варто ввести заняття з цифрової грамотності.

Перейти до вмісту