Ви тут:
Комуналка Полтавщина Суспільство 

Як розрахувати вартість приєднання нового помешкання до газорозподільчої системи (до межі земельної ділянки) — поради «Полтавагазу»

Як розрахувати вартість приєднання нового помешкання до газорозподільчої системи (до межі земельної ділянки) — поради «Полтавагазу»

У людей, які оселяються в новому будинку, виникає потреба: якомога швидше підключити оселю до всіх інженерних мереж. «Полтавагаз» пояснює, що саме потрібно зробити для отримання відповідної послуги.

Нагадаємо, у двох попередніх матеріалах ми говорили про документи, які має підготувати споживач для звернення до «Єдиного вікна» (вул. О. Гончара, 2а, каб. 8) та видах приєднання.

Спочатку варто визначити, яке саме у вас приєднання — стандартне чи таке, що не є стандартним. Нагадаємо, стандартне приєднання — приєднання до газорозподільної системи Оператора ГРМ об’єкта замовника потужністю до 16 кубометрів природного газу на годину включно на відстань, що не перевищує 25 метрів для сільської та 10 метрів для міської місцевості по прямій лінії від місця забезпечення потужності до межі земельної ділянки замовника.

Якщо ці показники перевищуються, то приєднання не є стандартним.Про це повідомляють в прес-службі «Полтавагазу».

Як розрахувати вартість стандартного приєднання

1. На офіційному сайті ПАТ «Полтавагаз» (http://poltavagaz.com.ua/) перейдіть у розділ «Споживачам» і оберіть пункт «Калькулятор визначення розміру плати за приєднання, що є стандартним…», натиснувши на нього.

2. Ця дія переведе вас на офіційну сторінку Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у розділ «Калькулятор визначення розміру плати за приєднання, що є стандартним (вартість послуги Оператора ГРМ з приєднання об’єкта замовника)» (http://nerc.gov.ua/?calc_gas).

3. Заповніть поля форми, що розміщена на вказаній сторінці. Оберіть вашу область, тип місцевості та впишіть орієнтовну потужність, замовлену до приєднання.

Дізнатися цей показник можна з технічної документації газових приладів, встановлених у приміщенні. Наприклад, якщо в помешканні підключаємо газову плиту, то її орієнтовна годинна потужність не перевищує 1,2 м3. У разі, коли, крім плити, ви будете користуватися ще й газовим котлом, додаємо до вказаної цифри й потужність цього приладу (2,7 м3, для котла з енергоспоживанням 24 кВт, що часто застосовується для приватних будинків чи квартир). Додаємо показники, і отриману цифру (у даному випадку 3,9 м3) вносимо у відповідне поле.

Увага! Десяті вписуйте через крапку, а не кому (наприклад, 3.9, а не 3,9).

4. Заповнивши всі поля, тисніть «Розрахувати».

5. У таблиці, що з’явиться нижче, побачите вартість плати за приєднання до газорозподільчої мережі, орієнтовний типорозмір лічильника, який вам встановлять, та контакти організацій, що уповноважені надати послугу у вашому регіоні.

Після того ви можете зв’язатися з місцевим оператором (нагадаємо, на Полтавщині це «Полтавагаз», «Лубнигаз», «Кременчукгаз», «Гадячгаз») і замовити вказану послугу. За даними офіційного сайту НКРЕКП, термін її надання — до 3 місяців з моменту внесення оплати. Щоправда, строки можна переглянути під час укладання відповідного договору.

Зазначимо, що для визначення того, чи є приєднання у вашому випадку стандартним, варто все ж переговорити із фахівцями «Полтавагазу».

Що ж робити споживачу при нестандартному приєднанні нового будинку до газорозподільчої системи — у наступних публікаціях.

Перейти до вмісту