Ви тут:
Суспільство Україна 

Відсьогодні в Україні впроваджується  нова система застосування примусових заходів медичного характеру

Відсьогодні в Україні впроваджується  нова система застосування примусових заходів медичного характеру

Сьогодні набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, яким впроваджено правила застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги.

Про це повідомляє Урядовий Портал.

Наказ МОЗ України «Про затвердження Правил застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги» впроваджує нову систему застосування примусових заходів медичного характеру. Тепер пацієнти зможуть самостійно звертатись до незалежного лікаря-психіатра, до суду, а їх участь у процесі стає обов’язковою.

Новими правилами передбачено, що психіатрична допомога суспільно небезпечним пацієнтам буде відокремлена від загально психіатричної практики.

– Система, що сьогодні отримала правові підстави для реформування, буде побудована таким чином, щоб забезпечити саме реабілітаційний підхід при наданні допомоги неосудним. Паралельно створюються інструменти, що дозволять суду оцінити необхідність подальшого лікування з певними обмеженнями. Досі суди переважно керувалися тяжкістю скоєного, а зараз впроваджуються механізми, які дозволятимуть приймати рішення про доцільність продовження лікування в закладі на основі сучасних методик, – наголосив Сергій Шум, директор Державної установи “Український моніторинговий та медичний центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України”.

Як повідомляє Урядовий Квартал, зменшення рівня дискримінації та порушень прав людей з проблемами психічного здоров’я є однією із задач проекту Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

МОЗ вперше розробило програмний документ цілісної, ефективної системи охорони психічного здоров’я, яка функціонує в єдиному міжвідомчому просторі, забезпечує покращення якості життя та дотримання прав і свобод людини.

Відповідно до проекту Концепції, зменшення дискримінації та порушень прав людей з проблемами психічного здоров’я передбачається за рахунок реалізації програм підтримки працевлаштування осіб з психічними та інтелектуальними порушеннями, соціальної інтеграції, отримання освіти, залучення пацієнтів та їх сімей, а також неурядових організацій, які здійснюють захист прав пацієнтів, до планування та реалізації програм у сфері охорони психічного здоров’я.

Перейти до вмісту