Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві відбулись урочистості до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

У Полтаві відбулись урочистості до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Сьогодні в Полтавському академічному театрі ляльок вшанували учасників ліквідації аварії на  ЧАЕС. Захід відбувся за участі представників Полтавської ОДА.

14 грудня в Україні традиційно проводять День вшанування учасників ліквідації аварії  на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Цю дату затвердили Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня офіційно повідомили про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС.

Зараз День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС багато хто називає просто Днем ліквідатора. Цей день пам’яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, яких охопив реактор атомної станції. У 1994 році багато українських громадських організацій чорнобильців зверталися до влади з ініціативою створення Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, але їхнє прохання в той момент відхилили. Після цього ліквідатори почали відзначати цей день неофіційно.

Чимало наших земляків кинулися за викликом на допомогу, навіть не підозрюючи, куди їх везуть і на скільки це затягнеться. Одним із таких був полтавець Микола Олексієнко. У свої 38, маючи дружину і двох дітей, залишив домівку і поїхав до Чорнобиля:

“Ми не знали багато чого, а той вітер ще. Згадую, що було так спекотно і вітряно, усе літало. Ото й порозносило на сотні кілометрів. Із серпня місяця аж до вересня там був. Дзвонив додому вкрай рідко. Там стояла така будка, до якої вишиковувалася величезна черга – так ми тримали зв’язок з рідними. Навіть не підозрювали наскільки серйозною була ситуація. Дякую Богові, що більш-менш здоровий і що повернувся додому.”

 

Заступник голови – керівник апарату Полтавської ОДА Микола Білокінь, зазначив, що вшановують не лише ліквідаторів, а допомагають їхнім сім`ям. Згадують не в один день, а цілий рік:

“Ми вдячні нашим хлопцям. І я, як представник влади, гордий вручити грамоту й потиснути руку кожному. Ми просто багато не усвідомлюємо з того, що там відбувалося, а вони не все кажуть”.

 

На заході показали документальну стрічку про події на ЧАЕС, зібрали коментарі земляків-учасників. Багато з них потребує серйозного лікування, адже трагедія відгукується через роки.

“Я був одним із перших, кого забрали. Молодий хлопець. Як зараз пам`ятаю: стою в парадному костюмі, відмічали якесь домашнє свято. Аж тут телефонує керівництво: збирайся, без розмов. А мати мені з порогу: “Толя, та куди ж ти?” А я їй: “Мамо, хто як не ми, це не обговорюється”. Так я потрапив у зону відчуження. Дивувало все там. А найбільше – та неясність, яка тривала не один день. Ми ж усі там днів три хрипіли, то все наслідки газу. А тоді нічого, оклигали. Ще й культурно відпочивали. Привозили кіно, щовечора дивилися. Мабуть, то так замулювали очі. То ми вже здогадалися через роки. Ну хвала Господу, що біда завершилася”.

 

Перейти до вмісту