Ви тут:
Кримінал Полтавщина Суспільство 

Полтава: засудили телефонних шахраїв, які ошукали людей на понад мільйон гривень

Полтава: засудили телефонних шахраїв, які ошукали людей на понад мільйон гривень

Октябрський районний суд Полтави затвердив угоди про визнання винуватості, укладені між прокурором та 2 членами організованої злочинної групи. Вони засуджені до 4 років позбавлення волі з конфіскацією ½ належного їм майна. Пособник також отримав 4 роки позбавлення волі, але у зв’язку з тим, що співпрацював зі слідством та частково відшкодував завдану потерпілим шкоду, був звільнений від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки. Про це повідомивпрокурор відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, прокуратури Полтавської області Володимир Євсік.

Упродовж січня 2016 – квітня 2017 років невстановлена слідством особа, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, із прихованих номерів мобільних телефонів здійснювала дзвінки на території України, повідомляючи громадянам неправдиву інформацію про затримання їхніх рідних працівниками правоохоронних органів та пропонуючи за гроші «вирішити» питання щодо не притягнення їх до кримінальної відповідальності.

До цієї схеми були залучені 21-річна полтавка та 27-річний харків’янин, які знімали з банківських карток гроші, перераховані потерпілими. «Підшуковував» такі картки пособник – 24-річний житель Гребінки.

«Він позичав чи купував банківські картки у людей, а потім  передавав їх іншим учасникам групи.  Останні, в свою чергу, змінювали фінансові номери і використовували картки при вчиненні злочинів. Найменша перерахована сума – 2 тис грн., найбільша – 159 тис. грн. Загалом злочинними діями громадянам завдано понад 1 млн. 140 тис. грн. збитків», – розповів прокурор.

Довідково: шахраї засуджені за ч. ч. 3, 4 ст. 190, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 190,  ч. ч. 1, 2 ст. 367 КК України, тобто за шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки, за попередньою змовою групою осіб та у складі організованої групи, а також за несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем, що призвело до витоку та підробки інформації, спотворення процесу обробки інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації.

Перейти до вмісту