Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині зросла захворюваність на вірусний гепатит А

На Полтавщині зросла захворюваність на вірусний гепатит А

Лікарі-епідеміологи Кременчуцького міськрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень інформують населення про зростання  захворюваності на вірусний гепатит А.

На даний  час в місті вже захворіло 7 осіб. Зареєстровано 2 сімейних осередки: в одному крім 2 дорослих захворіла чотирирічна дитина, а у другому – подружня пара. За даними епідеміологічного розслідування інфікування в усіх випадках сталося за межами міста. За 10 місяців 2016 року випадки вірусного гепатиту А у місті не реєструвалися, повідомляють у міській раді.
Спостерігається зростання захворюваності на вірусний гепатит А і по Полтавській області. З середини  липня поточного року реєструється спалах у Гребінківському районі, до цього часу там реєструються нові випадки. Захворюваність також спостерігається у Полтавському, Лубенському районах, у м. Горішні Плавні та м. Полтаві. Для вірусного гепатиту А характерна осінньо-зимова сезонність, тому саме час нагадати про це захворювання.        
Вірусний гепатит А – це класична хвороба «брудних рук». Збудник знаходиться у виділеннях захворілого та при недотриманні  правил особистої гігієни може потрапити на руки, продукти, предмети оточуючого середовища, а потім, через ці предмети і до організму здорової людини. Небезпека  захворювання полягає у тому, що у період коли людина вже хворіє і виділяє найбільшу кількість збудника, відсутні ознаки характерні виключно для вірусного гепатиту А. Протягом «скритого» періоду, який триває близько тижня, захворілого турбують головний біль, підвищення температури тіла до 37°, 38°, біль у горлі та катаральні явища, можуть бути біль у шлунку та рідкі випорожнення, а можливі і біль у м’язах та суглобах. Такі симптоми характерні для цілого ряду захворювань і на початку не викликають великої тривоги. Тільки коли з’являються  темна (колір пива) січа та випорожнення кольору білої глини, хворий та його оточуючи можуть запідозрити виникнення захворювання. А при появі жовтяниці слизових оболонок, очей та шкіри, діагноз вірусного гепатиту вже не викликає сумніву. З появою жовтяниці кількість збудника у випорожненнях значно зменшується, при цьому хворий стає менш небезпечним для оточуючих.
При вірусному гепатиті А в першу чергу страждає печінка, тому несвоєчасне звернення до лікаря, відсутність адекватного лікування, недотримання режиму харчування та фізичного навантаження  може призвести до приєднання ускладнень хвороби, найбільш важкий з яких це цироз печінки.  
У м. Кременчуці випадки вірусного гепатиту А востаннє реєструвалися у 2015році, захворіло 2 особи. Спалахи цього захворювання мали місце у 2005 році, тоді захворіло 170 осіб та у 2002 і 2003 роках, тоді було зареєстровано відповідно 297 та 191захворілий на вірусний гепатит А.
Лікарі-епідеміологи радять виконувати елементарні правила особистої гігієни, регулярно мити руки з милом, ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням. Не купуйте харчові продукти у місцях несанкціонованої торгівлі та у мало відомих осіб. Якщо ви користуєтесь неперевіреними джерелами водопостачання, воду перед вживанням необхідно кип’ятити (збудник хвороби гине через 3-5 хвилин після кип’ятіння). При появі будь-яких симптомів захворювання, необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря за місцем мешкання або до лікаря-інфекціоніста.
         

 

Перейти до вмісту