Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Кетрін Винник: українка, яка здобула славу за кордоном

17 грудня 1977 р. у м. Етобіко (з 1998 року район у складі Торонто, Канада) народилася Ке́трін Ви́нник (англ. Katheryn Winnick). Катерина Анна Винницька пишається своїм українським корінням. Її діди-прадіди народилися в Україні.

Родичі Кетрін по матері, Лесі, народилися в Галичині: бабуся — на сучасній Львівщині, а дідусь — на Тернопільщині. Предки Кетрін по батькові, Роману, походять зі Старого Самбора і Борислава. Прадід – січовий стрілець Іван Винницький, поручник 1-ї Запорізької дивізії армії УНР. Дід Володимир Винницький народився у 1902 році. Коли 16-річним він записався до січових стрільців, то підманув, сказав, що має 18 років.
 
 

Щойно окупували Україну “визволителі”, дідам пощастило втекти з рідної землі. Батьки Кетрін – Роман і Леся – обоє народилися в Німеччині, але мусили знову тікати від радянців до Канади. Там вони познайомилися, одружилися, народили чотирьох дітей: Кетрін, Маркіяна, Дарію й Адама.
 


 

Катруся Винницька до восьми років спілкувалася тільки українською. Потім була англійська школа і щонедільна українська імені Цьопи Паліїв та греко-католицька церква. У віці 7 років Катруся почала професійно займатися бойовими мистецтвами.

У 13 років отримала свій перший чорний пояс (3-й дан) з тхеквондо та чорний пояс (2-й дан) з карате. У 16 — записалася в школу бойових мистецтв, а в 21 — почала там викладати. У рідному Торонто активна непосида стала лідером “Пласту”, започаткувала власну школу бойових мистецтв тхеквондо.

На Чемпіонаті Канади з тхеквондо Катруся завоювала срібну медаль, отримала ліцензію охоронця. Так 20-річна зірка єдиноборств потрапила на знімальні майданчики кіностудій, консультувала кінозірок. Потім Катерина Винницька вивчала акторську майстерність у студії Вільяма Еспера в Нью-Йорку. Кетрін знялася у серіалах “Доктор Хаус”, “Закон і порядок” і “Криміналісти: мислити як злочинець”. Багатьом відома виконавиця ролі Лагерти (першої дружини Рагнара) у серіалі “Вікінги” (2013).
 

Зіграла Кетрін Винник у багатьох фільмах: у стрічці “Холодні душі” (2009 р.), в комедії “Кілери” (2010 р.), “Мистецтво крадіжки” (2012 р), “Темна вежа” (2016) – екранізації однойменної серії книг Стівена Кінга в жанрі наукової фантастики, фентезі та жахів.
 

Джерело: uamodna.com

 
Перейти до вмісту