Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві презентували гру “Переселенська блуканина”

У Полтаві презентували гру “Переселенська блуканина”

Сьогодні в приміщенні Інтеграційного центру для внутрішньо переміщених осіб презентували соціальну гру про переселенців “Переселенська блуканина”. Організатором виступила представник Програми “Радник з питань ВПО у Полтавській та Кіровоградській областях” Вікторія Курилко. Такі заходи проводять не вперше і по всій країні.

Суть гри полягає у тому, що будь-який гравець у ній зможе пройти шлях внутрішньо переміщеної особи від рішення про виїзд із окупованої території до впорядкування свого життя на підконтрольній. Ця гра, зазначають куратори проекту, створена на основі реального досвіду переселенців з ОРДЛО (окуповані райони Донецької та Луганської областей) та Криму за останні роки. І всі ситуації у грі реальні.

Гра «Переселенська блуканина» вже викликала неабияке пожвавлення в українському медіапросторі. Її мета – доступно розповісти широкому загалу українців про труднощі переселенців на шляху до нової домівки, привернути увагу до порушення їхніх прав та проблеми інтеграції цієї категорії громадян України.

На заході учасники гри крок за кроком в ігровому форматі пройти шлях внутрішньо переміщеної особи: від ухвалення рішення про переселення до моменту, коли людина повністю пристосувалася до життя в новому середовищі. Ці кроки – не метафора: на масштабованому ігровому полі 2 х 3 м на гравців чекали проблеми та сценарії з реального життя.

За допомогою грального кубика і фішок учасники мають пройти ігрове поле, дотримуючись інструкцій. Головна особливість «Переселенської блуканини» – її сценарій. Він розроблений спільно з самими переселенцями, які не з чужих слів знають як починати все з початку і в чужих містах відстоювати свої права. Всього ж у сценарії змодельовано 76 ситуацій, які описують буденні події життя ВПО. Створення такої гри стало можливим завдяки фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Подолання соціальних наслідків конфлікту на Донбасі та незаконної анексії Криму за допомогою державних структур в Україні та громадянського суспільства», який реалізовує канадська неурядова організація.

Координатор проекту Вікторія Курилко пояснила, що проект є некомерційним: “Далеко не всі в Україні можуть уявити собі, з чим доводиться стикатися тим нашим співгромадянам, які виїхали з окупованих територій. Також чому деякі з них змушені повертатися назад. У цій грі кожен може здобути уявний досвід переселення і краще зрозуміти, як йдеться цим людям”.

На майбутнє організатори планують розповсюджувати безкоштовно гру “Переселенська блуканина” серед громадських організацій та суспільних просторів в регіонах для того, щоб якомога більше людей ознайомилося та зрозуміло проблеми своїх співвітчизників. Завтра гратимуть депутати облради, а потім студенти вишів.

This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.

 

Перейти до вмісту